Jóga

A jóga nem vallás, nem politikai mozgalom, nem dogma. A jóga egy út a harmóniához a sokszínűségben. Tisztel minden kultúrát, vallást és nemzetet. Táplálja az emberiség magasabb ösztöneit: az együttérzést, az együttműködést, a békét.

A jóga nyolc részes rendszerét több ezer évvel ezelőtt Patandzsali írta le, művét szanszkritul Patandzsali jóga darshannak nevezik, az alkotó maga jóga szútráknak hívta. A jóga nem csupán a fizikai gyakorlatok (ászanák), hanem egy teljes rendszer is. Maguk az ászanák, amelyeket általában a jógával azonosítanak csupán annak egy része.

A jóga nyolc részes útja két ágra választható: öt külső és három belső angára (fokozatra). Ennek az öt külső, majd a három belső anga véghezvitele révén jutunk el a szamádhiba, a legmagasabb tudatállapotba. Persze sok más út is létezik, mely elvezetheti az embert ezen áldott állapothoz.

Az úton a legutolsó a szamádhi, ha úgy tetszik, akkor a megvilágosodás állapota. A szamádhi a legmagasabb tudatosság, legmagasabb öröm és legmagasabb energia. A szamádhi előtti hetedik állapot a meditáció (dhyána), ezt megelőzi a hatodik, a kontempláció (szemlélődés). A hatodik és a hetedik a legfontosabb ahhoz, hogy harmonikus életet tudjunk megvalósítani. A kontempláció előtt az érzékek megértése, befelé irányítása, introspekció (pratyáhára) áll. Ezeket megelőzik a jógagyakorlatok (ászanák), és a légzőgyakorlatok (pránajáma), amelyek az életenergiát ellenőrzik.

Az ászanát nijáma, azt pedig a jáma előzi meg, ez a jóga rendszerének első két lépcsőfoka. A jámák a helyes élettel kapcsolatos etikai szabályok, a nijámák a helyes életmóddal kapcsolatos előírások.

Ugyanakkor többféle jóga létezik, az összhangot többféle úton el tudjuk érni. A jóga jelenti azt, hogy út, növekedés. Patandzsali nyolc részes jógája mellett ismerünk még hatha, rádzsa, bhakti, mantra, tantra, gjána jóga utakat is. Ezeket azonban nem lehet egymástól tisztán elválasztani, a rádzsa jóga például érinti Patandzsali jóga darsanjának három utolsó fokozatát. Bármelyik úton is járunk, a cél az, hogy megértsük magunkat, a testünket, elménket, érzéseinket, lelkünket.

Mi a Hatha jóga?

Azt mondják a Teremtő az ember képmására teremtette, egészségesnek, boldognak, ragyogónak és bölcsnek, olyannak, aki helyesen él, és állandóan azon munkálkodik, hogy felemelje magát. Az emberi lét természetes velejárói a testi és szellemi egészség, az életerő. Ez minden ember joga születésétől fogva.
Tovább…

Egészségügyi figyelmeztetés
Mielőtt gyakorolni kezdesz fontos, a saját magad védelmében néhány alapdolgot megérts a jógával kapcsolatban. A gyakorlás így válhat csak örömödre. Kérünk, alaposan olvasd át az itt leírt általános információkat!
Tovább…

 

 

Ászanák