Telecast 2020. február – 1. rész

A legutóbbi, decemberi Telecastban Svamiji említette a Szaturnusz, a Shani dóta megérkezését. Ahogy azóta alakultak a dolgok, az a Szaturnusz hatása. A dolgok világszerte gyorsan, nagy sebességgel történnek. Az emberiségnek még meg kell tanulnia az alázatot. Akik kijelentik, hogy ők milyen hatalmasak, azok az erők előtt – a természeti erők, és nem beszélve az isteni erőkről is – senkik. A természet átlagos erői előtt az emberek gyengék, semmi hatalmuk nincs felettük. A természeti katasztrófákra gondoljunk, és látható, hogy az emberek nem tudják a dolgokat elrendezni. És mégis az arrogancia és a tudatlanság, az emberek egója elképesztően nagy. Az egó nyers megnyilvánulását az egész világon láthatjuk. Bárkinek is van hatalma, akár politikai, akár pénz, láthatjuk, hogy az arrogancia minden szempontból megjelenik, és amikor valami katasztrófa eléri az embereket, amikor a krízis világszerte elindul, akkor ugyanazok az emberek pánikolnak és érzik azt, hogy tehetetlenek. De ha a kollektív karma pozitív és jó, akkor nagyon sok krízist el lehet kerülni.

Legutóbb beszéltünk a Szaturnusz érkezéséről, és akkoriban még senkinek nem volt semmilyen elképzelése arról, hogy milyen hatást hoztunk létre. Most minden szempontból, egyéni és kollektív, helyi és világszinten is látni lehet a Szaturnusz hatását. Ahogy mondta Svamiji, másfél évig uralkodik a Szaturnusz, és különösképpen az első 7 hónap erőteljes.
Beszéltünk a Szaturnusz pudzsáról is. Most elmondja Svamiji a Szaturnusz történetét.

Úgy tartják, hogy Siva a saját lakhelyén meditációba akart menni, és egyedül, magányosan, meditációban akart élni anélkül, hogy bárki megzavarta volna. Ez egy isteni történet. Siva elmondta ezt Parvatinak, az isteni párjának, aki Siva másik spirituális fele, 9 féle néven illetik őt, úgy mint Uma, Párvatí, Gauri. Tehát, bár Siva elmondta ezt a tervét, de időnként mégis megzavarták őt. Ugyanakkor a teremtés folytatódott. A teremtést mindig a 3 gúna hozza létre (szattva, radzsasz, tamasz). A szattva gúnában minden kiváló, béke van, minden élvezetes, öröm és ünneplés van. A tamasz gúnában minden zavart, fájdalom, konfliktusok, szenvedés, krízis, pánik van. A radzsasz gúna a kettő között áll. Tehát Sivát időnként megzavarták ebben a teremtő folyamatban. A teremtés része Brahman, Vishnu és Siva. 3 elv, 3 princípium: Brahman a teremtő, a teremtés teremtője, Vishnu a fenntartó, aki a teremtést gondozza, és Siva a teremtés feje. Siva az összes démonikus erő istensége, ezért minden panasz Sivához futott be. Úgy tartják, hogy az összes sötét erő, az összes démonikus erő, az összes tamaszikus erő is Sivához tartozik, és Siva a legfelsőbb, a legnagyobb ura az összesnek. (Egyszer Svamiji beszélt a Halloweenról, hogy azok az erők is Sivához tartoznak.) Leírták, hogy amikor Siva feleségül vette Párvatít, akkor az összes gonosz erő elment az esküvőre, ami soha, semmilyen más istennel nem történt meg. De Siva esküvőjén az összes erő, a jó, a rossz, a csúnya, mindenki ott volt és résztvettek, merthogy Siva a kozmikus legfelsőbb lény.
Tehát minden alkalommal, amikor megzavarták Sivát, nem is megzavarták, hanem irritálták Sivát ezek az események, akkor Rudra megnyilvánult. Rudrának kellett mindig utánamenni annak, aki a krízist okozta, neki kellett elbánni, foglalkozni vele. Ez azt jelenti, hogy minden nap, amikor Rudra megjelenik, akkor megy valaki után, és azt gondolta Siva, hogy nem jó ötlet, hogy mindig létrejön Rudra, és utánajár.

Siva úgy gondolta, hogy a teremtésben talán valaki tudna ezzel a résszel is foglalkozni, ezért egy speciális, különleges istennőt megáldott, és így megszületett Shani. Ez az anya, ez az istennő korábban már megszülte Jamat, aki a halálért felelős. Jama a báty és Shani a fiatalabb. Ők ketten elhatározták, hogy az erőiket egyesítik, és a kezükbe veszik a teremtést. Amikor Siva megtudta ezt a tervet, akkor még inkább úgy érezte, hogy megzavarták a nyugalmát, hiszen az istennőt azért áldotta meg, hogy egy olyan erőt hozzon létre, amelyik az összes többi tamaszikus erővel tud mit kezdeni, el tud velük bánni, el tudja intézni ezeket az ügyeket azért, hogy Siva maga Párvatíval békében tudjon élni. Ezért jött létre Shani. És a kozmikus törénetnek nem az lett az eredménye, amint Siva tervezett…

Siva ekkor úgy döntött, hogy találkozik Shanival és Jamaval. Elmondta Jamanak, hogy az ő dolga és felelőssége a halál, és arra a feladatra koncentráljon. Jama dharmája, feladata a haldokló emberek, lelkek gondozása, irányítása. Az ő lelküket kell elvinnie oda, ahova el kell vinni, és ne foglalkozzon Shanival. Shani nem volt boldog ettől az intézkedéstől, mert ő szeretett volna magának egy apafigurát találni. Shani mérges lett, hogy akkor ki az ő apja. Siva nem volt abban biztos, hogy ő az apja, de azt mondta Shaninak: „Hogyha téged boldoggá tesz, akkor rendben, legyek én az apád. Ha ez téged boldoggá tesz, ha apafigurára van szükséged.” De a lényeg ebben az volt, hogy Shani veszi le majd a démonikus erőket Siva válláról. Shani azt követelte, hogy ő isten akar lenni, az istenek és a démonok között ő egy király akar lenni. És Siva ekkor beadta a derekát, beletörődött. Azt mondta: „Dóta leszel, a Shanidóta, az összes démonikus és az összes pozitív erőknek te leszel az ura.” Nagyon örült Shani, de attól nem volt boldog, hogy Siva a környéken van, jelen van. Megkérte hát Sivát, hogy 7 és fél évig éljen egy barlangban, hogy addig ne avatkozzon bele az ő, Shani dolgaiba. Sivának vissza kellett vonulnia 7 és fél évre.

A Siva hívők aztán Sivához folyamodtak: „Ha a Szaturnusz, a Shani uralkodik, és teljes hatalmat adott neki Siva, akkor mi lesz most velünk?” Siva azt mondta: „Hogyha ti körülöttem vagytok, akkor nektek a Szaturnuszt is imádnotok kell, mert ez a 7 és fél év most az ő ideje. El kell ismernetek a Szaturnuszt.” Eleinte tehát a Szaturnusz azért jött létre, hogy Siva békében éljen, de Jama és Shani átvették a hatalmat a teremtés fölött, és a Szaturnusz lett a legerősebb isten. Nemcsakhogy a démonok és a démonikus erők között lett hatalma, de az isteni erők fölött is. A Szaturnusz, a Shani a teremtés része, úgy kell tekinteni rá.

Telecast 2020. február
1. rész
2. rész
3. rész