Telecast 2020. február – 3. rész

Kérdés: A világon vannak tüzek, vulkánok, földrengések, árvizek, és akiket ezek a katasztrófák érnek, azok büntetést kapnak, mert alacsony tudatszinten vannak? Azért történik, vagy más oka van ennek?
Válasz: A kollektív karma meg tudja változtatni a bolygót, a bolygó megnyilvánulásait. A kollektív hozzáállásnak, erőfeszítésnek nagyon nagy a hatása. Az emberiség nem mondhatja ma, hogy mindent jól tesz, különösképpen, amikor ilyen sok rosszat, helytelent teszünk, amikor a pénz az egyetlen cél nagyon sok ember számára és a pénz kedvéért, a pénz érdekében bármit megtenne akár helyes, akár helytelen. Mindez nem lehet helyes hozzáállás. Hogy megvédjük a bolygót, a Földet, hogy megvédjük a környezetet, mindez nagyon fontos. Az üzenet nagyon világos: mindenkinek megvan a felelőssége saját magával és a környezetével szemben. Értsük meg a saját dharmánkat, mert nagyon fontos, hogy az ember a saját szvadharmájában éljen és haljon meg. Ez hozza az üdvözülését az életben, nem pedig az, ha valaki más dharmáját másoljuk le. Annyira hatnak ránk a többiek tettei, hogy közben elfelejtjük a saját dharmánkat. Nagyon fontos, hogy ne felejstük el a saját szvadharmánkat, hanem koncentráljunk rá. Persze, az uralkodó atmoszférára nem mondhatjuk, hogy a Mennyországban élünk.

Ami a környezet kérdésében történik… Mindannyian látjuk, hogy mi történik a világban, a természet megnyilvánulásaiban. Viharok, tüzek vannak. És ráadásul a vírus, ami most jön. Mindez egy nagy kihívás az emberiség számára. Az emberiség el is tud tűnni. Már volt ilyen a történelemben, nem az első alkalom, ami most történik. Egész Egyiptom, az egész civilizáció eltűnt, az egész Római Birodalom eltűnt, a görögök is eltűntek. Nagyon sok civilizáció jött és eltűnt. Az emberek nyughatatlansága azt bizonyította, hogy a teremtés újból elkezdődik, de ez alkalommal most nem szabad a bolygót olyan helyzetbe hozni, hogy ne legyen majd benne emberi lakos, emberi lény. Svamiji már mondta korábban, hogy mindenféle mutáció létrejön, a növények átalakulnak, de az emberek hogyan fognak átalakulni vajon? Ez azért veszélyes lehet. A növények és állatok tehát alkalmazkodnak, de az emberek vajon hogyan fognak?

Az emberi elme ragyogó, az agy egy ragyogó adomány a Legfelsőbbtől az ember számára. Semmi baj nincs az emberi elmével, ha szeretet és érzelem van a szívben, valamint tudás az agyban, ez így egy gyönyörű kombináció. Szeretet, érzelem és tudás, bhakti és gján. A kettő összekapcsolódása létrehozza a megvilágosodást, ahogy olvastuk és már hallottuk is. Ha bhakti van a szívben, és a tudás az elmében, akkor megvilágosodás tud jönni és a mennyország tud ott létrejönni.

Nagyon veszélyes kilátás az, hogy az emberek kezdenek alakulni, variálódni, mutálódni. Vajon mennyire messze megy az emberiség akkor az ideális világképétől, és fenn tud-e maradni? Ez egy kérdőjel. Ugyanakkor Rámarádzs és Dváraká koncepciója [Ráma és Krishna királysága – szerk.] velünk van, tehát vannak előttünk példák, modellek, nem kell kitalálnunk a civilizációt, a kultúrát, mert mindannyiunknak itt van a védikus tudás, a védikus filozófia, a védikus darshan, ami tanít minket, irányít minket az emberiség javítása, a Föld bolygó jobbá tétele felé.

A védikus bölcsek a Földet anyának tartották, és a Földanyát tisztelték. Nem lehet rosszul bánni az anyával, mert ő az élet adója. Ha az élet adóját az ember megsérti, akkor magunkat sértjük meg, magunkat pusztítjuk el. A védikus princípium, a védikus tanítás nagyon világos és egyértelmű, semmi kétség efelől. A Rámarádzs koncepciója, és Dváraká koncepciója tehát előttünk áll, van tudomásunk róluk, és nincs szükségünk új civilizációra, nem kell új kultúra, új filozófia, nem kell új vallás, hanem tudatosságra van szükségünk. És hogy hogyan hozzuk ezt le az embereknek, magunknak, az egy nagy kérdés.

Az ember persze magával kezdi, és amikor mi gyakoroljuk a védikus tanításokat, akkor az egy bizonyíték arra, hogy semmi nem mehet tönkre az életünkben. Sem személyesen, egyénileg, sem kollektíven. Ami a világon történik manapság, ez nem egy boldog világ, amint látjuk. Lehet, hogy a Szaturnusz hatása, lehet, hogy az emberek kollektív karmájának a hatása, vagy mind a kettő, vagy még több ennél, de az egyetlen megoldás az, hogy az ember a tudatosságot megváltoztatja. A pénz és az anyag nem az egyedüli dolgok. Eszközök, de nem minden. Észre kell vennünk, hogy a boldogság, az öröm, az áldás, a szeretet, az ánanda, ezek az örök elemek, és ezek a szívünkben vannak. Újból állítsuk helyre ezt az értékrendszert, ami kevéssé van jelen a világban. Azokat próbáljuk meg újból bevezteni, hogy minden pozitív karma legyen, és ezt a karmát lehessen követni, bárki tudja követni, mert mindenki a boldogságot keresi. Nem csak az emberek, hanem minden teremtmény a boldogságot keresi. Még a moszkító sem akarja, hogy bántsák, ő sem akar szenvedni. Akárkik, akármik is vagyunk, még a legvadabb állat sem szeretné, hogy bántódása essen. Hogy hogyan tudjuk megteremteni, hogy senkit nem bántunk, nem sértünk meg; hogyan tudjuk egymást boldoggá tenni – ez a mantra az, amit ma szükséges megtanulnunk, a többi az nem fontos. A pénz az itt fog maradni.

Svamiji egy régi verset szavalt el, ami arról szól, hogy a pénz a bankban fog maradni, amikor mi elmegyünk, az autó a garázsban marad. Ez a modern fordítása a versnek, régebben ez nem így hangzott, mivel régen a pénzt a földbe ásták. Tehát a pénz a bankban marad, az autó a garázsban, a ház is itt fog maradni. A barátok és a rokonok azt mondják majd, hogy „ó, milyen jó ember volt”. És ennyi. A testet eltemetik, elégetik, része lesz a talajnak, de ki fog velünk menni? Csak a dharmánk, amit tettünk, a jó karmánk és a rossz karmánk, ezek fognak velünk menni a következő utunkra. Az egész koncepciója az, hogy boldogságot hozzunk létre, különösen akkor, amikor az ember idősödik. Idősen több boldogságot, tudást, bhaktit hozzon létre azért, hogy amikor jön az átmenet, akkor egy lágy átmenete legyen a következő fejlődési szakaszra, és hogy ne a limbóba legyen ledobva. Ha a limbóban vagyunk, akkor nem tudunk semmit tenni, akkor a karmánk kezében vagyunk. Amíg az ember a Földön van, addig kell tegye fizikailag, mentálisan, spirituálisan a jót, a jó karmát. Jó spirituális cselekedetekben kell résztvenni, és végül a dharma jön és a dharma fog velünk tartani, semmi más.

Ebből az alkalomból Svamiji úgy gondolja, hogy az embereknek a leckéje talán most az, hogy tanuljon, és ne pánikoljon. Most mindenki pánikol, hogy mi történik a Földön, nagyon sok probléma van a világon, nem csak egy. De az összes probléma el tud tűnni pillanatokon belül, ha az emberek készek arra, hogy tanuljanak. Csak kövessük a dharmánkat és a szvadharmánk meg fog minket védeni. Svamiji kíván mindenkinek egy áldott Sivaratrit, és a Szaturnusz pedig meg fog minket védeni, és számunkra boldogságot garantál. Az utunk nagyon lágy és mentes minden fizikai fájdalomtól. Legyünk inspirálva, hogy az isteni utat kövessük, a bhakti, a tudás útját. Ez a legfontosabb. Minden materiális dolog amellett, hogy hasznos, de nem a legvégső. Tehát csak koncentráljunk erre és folytassuk a gyönyörű életet, ami az emberé. Az embernek van egy gyönyörű élete, ezt meg kell tapasztalni. Erőfeszítést kell tennie, hogy ezt megélje, ez egy nagy ajándék minden szempontból, ez a miénk. Ajándékba kaptuk. Értékelnünk kell, és boldogságban kell élnünk, és más embereknek is segítsünk, hogy így tudjanak élni.

Om Shanti Shanti Shanti

Telecast 2020. február
1. rész
2. rész
3. rész