Telecast 2017. február – 1. rész

Most ünnepeltük Mahasivaratrit, különleges és egyedi ez az ünnep. Siva az élet, a fenntartó és a halál. Három principiumot képvisel Siva: az élet, az élet megélése, és a feloszlás. Érdekes, hogy Siva az életen és a halálon is túl van. Svámbu Siva (szószerinti fordításban: sva és amba, azaz aki saját magának az anyja) létezésének kifejezése, annyit jelent, hogy önmagát létrehozó, önmaga született, önmaga megnyilvánult, önmaga által megjelenő.
Siva nem születik, és aki nem születik, az nem is hal meg. Az a feltevés, hogy Siva mindig él az odaadó Siva bhakták szívében és elméjében. Nagyon érdekes megérteni azt, hogy Siva nem születik, és mindig él, hiszen ő képviseli az összes hatalmat, az összes erőt, a shaktit és mindent, ami van, de mégsem birtokolja ezeket. Leírták, hogy Siva a Kailásza-hegyen él, amely a Himalájában van. Bár Siva bárhol tud élni azáltal, hogy aktiválják az energiáját, és hívják, mégis úgy tartják, hogy a Kailásza-hegyen lakozik. Úgymond ez a hivatalos lakhelye. Sivának nincs „normális” élete, mindig kígyók veszik körül, mellette van Nandi bika, és mindenféle, nem emberi lény, nagyon sok állat. Összehasonlítva a többi istenséggel, például Krishnával – aki Visnu inkarnációja –, vagy Rámával, aki Ajodhjában élt egy palotában, hozzájuk képest egészen más elvek alapján él. Amikor Párvatí megpróbált tapaszját, meditációt végezni, hogy Siva kedvébe járjon, akkor Nárada próbára tette őt.
Valójában Sivának nincs otthona, ahol él. A Kailásza-hegyen él, de nincs semmije, sem birtoka, sem palotája, teljesen lemondott mindenről. A legvadabb állatok között él. Ez az ő egyedi megjelenése. Mit tudna adni, ha egyszer nincsen semmije? És mégis Siva az, aki megadja azt, ami lehetetlen. A leghíresebb ilyen ajándéka az, amit a démonoknak adott. Nagyon sok démon szeret Sivának kedveskedni, merthogy könnyen a kedvébe lehet járni. Az idők során nagyon sok démon imádta Sivát.
Az összes tamaszikus elem, a démonok, a rablók, az útonállók Sivát vagy Kálít szokták imádni. Káli Durgá és Párvatí megnyilvánulása, Sivának másik fele, az ő része. Érdekes, hogy az összes tamaszikus elem általában Sivát vagy Kálit imádja, nem Rámát, nem Krishnát, senki mást, még csak Lakshmit, vagy Szaraszvatít, Ganésát sem. A kozmoszban a tamaszikus elemek kedvenc, általuk imádott istenségei ők.

A Siva bhaktákat nagyon magas rangúnak tartják. Sivát Ráma, és Krishna is imádja. Amikor Ráma elmegy Sri Lankára, hogy Szítát keresse, akkor át kell mennie az óceánon. Egy Siva templomot építettek oda, Rámesvaram templom a neve, ami egyébként Svámijinek is az egyik neve és címe. A Rámesvaram templom India legdélibb tengerparti részén épült, így nevezik a helyet is, ahol megtalálható. Ráma ott imádta Sivát, és egy Siva lingamot is állított oda, Siva pedig megjelent neki. Ráma megkérte Sivát, hogy adjon neki shaktit, az áldását, hogy le tudja győzni, el tudja pusztítani a démonokat. Érdekes módon Rávana, a démon, Siva követője volt. Mindez nagyon érdekes. Siva hívőként, követőjeként Rávana összes hatalma Sivától származott. Rávana Siva hívő, naponta imádta őt, és mégis Siva ad erőt, hatalmat Rámának, hogy menjen, győzze le ezt a démont. A Siva által kapott hatalmat Rávana rosszul használta föl, ezért kapott Ráma erőt. Tehát, ha hívők vagyunk, de rosszul használjuk föl az erőt, amit a mestertől kapunk, akkor a mester tud valaki másnak hatalmat adni, hogy legyőzzön minket. Nagyon érdekes megnyilvánulások ezek.
Siva megadja a shaktit, az erőt Rámának, hogy legyőzze Rávánát. Rávana Siva segítségével, áldásával tudta Sri Lankát uralni. Úgy tartják, hogy a szigeten mindenkinek megfelelően kellett viselkednie: a szél éjszaka fújhatott, az eső is csak éjjel eshetett, hogy letisztítsa az utcákat a királyságában. Nappal nem jöhettek ezek az elemek, mert akkor a napnak kellett sütnie. Felhő nem jelenhetett meg nappal, csak éjszaka, hogy akkor essen az eső. Minden természeti elem fegyelmezett volt, Rávana fegyelmezte meg őket. Annyira nagy ereje volt, amit mind Sivától kapott. Még Indra, a mennyek istensége is félt Rávanától. Aranyból épített királyságot Rávana, gyémánt oszlopokkal, drágakő díszekkel. Arany Lankának nevezték akkoriban. Rávana nem volt születésétől fogva gonosz, de azzá vált. Rávana apja egy nagy rishi volt, a nagyapja szintén egy nagy bölcs volt. Ő egy bölcs vérvonalba született, de úgy döntött, hogy az összes hatalmat másra használja föl. Sivának Rámát kellett felhatalmaznia, hatalmat kellett adnia neki, hogy legyőzze ezt a démont, aki úgymond kihívta az egész rendszert maga ellen. Nagyon érdekes, hogy Ráma és Rávana is Sivát imádta. Mielőtt Ráma elindult legyőzni Rávanát, Sivát imádta és ez a szobor még ma is ott van. Sok millió Siva hívő és Ráma hívő megy Rámesvaramba meglátogatni ezt a helyett, ami Svámijinak az egyik neve, egyik címe is. Érdekes, hogy Siva nem született meg, és nem is halt meg, hanem örökkévaló.
A másik érdekes történet Hanumán, aki Siva megtestesülése. Amikor Ráma megszületett, akkor Vishnu inkarnálódott Rámában, és Siva szerette volna szolgálni, de nem tudta, mert a saját, Siva formájában nem tudta. Ezért megszületett Hanumán formában. Nagyon sok érdekes aspektusa van Sivának, amiket meg kell értenünk, meg kell értenünk azt a mantrát (Om Namah Sivájá), amit énekeltünk, ez a mantra egy életadó.