Telecast 2016. június – 2. rész

Az élet maga egy ünnep
Az igazi fesztivál az életről szól. Az élet maga egy ünnep, a szeretet ünnepe, a béke ünnepe, a tudás ünnepe. Egy gyönyörű utazáson vehetünk részt. Az életet tudjuk ünnepelni, a világot tudjuk ünnepelni, az Univerzumot tudjuk ünnepelni. Megyünk az utunkon, mintha az erdőben mennénk, vannak benne hegyek, meg virágok, élvezzük a virágot, az összes szépséget ünnepeljük, amit a Természet Anyánk nyújt, ezáltal megszerezzük magunkban az áldott örömet. Ez nemcsak az elme kitalációja, hanem ez a valóság. Szeretet nélkül nincsen értelme az életnek, szeretet nélkül nem lehet együttérzés, a szeretet nélkül nem lehet béke, nem lehet tudásunk sem.

Ha tudást akarunk, akkor tudnunk kell, hogy csak akkor kaphatunk tudást, ha a bhakti úton tudunk járni, ezért a tudás útja a bhakti útja. Ezért mondják a gopik, hol tudom a tudásomat tárolni, hol tarthatom a tudásomat, ha Krishna itt van mindenhol, nincs már sehol helye a tudásnak, mert mindenhol Krishna van.
A Krishna képviseli a legfelsőbb szeretetet és a tudást. Ha valaki Krishna tudatos már, akkor beszélünk a tudásról, a szeretetről, mi másra van szükségünk? A szeretet útja nagyon hatalmas út, gyógyítani tudja az embereket, folyamatos gyógyítást biztosít. Ez a legizgalmasabb, egyfolytában tartó gyógyítás. Emlékeztessük magunkat, mert az élet körforgásában nagyon sok mindenről elfeledkezünk, ezek pedig nagyon fontosak az élet minden területén. Az életben hogyan lehetnénk meg szellemi energia nélkül minden nap? Ahogyan eszünk, alszunk, sok mindent csinálunk naponta, hogy ne legyen szellemi energián? Ez nagyon fontos minden nap. De akkor van csak szellemi energiánk, ha hozzá kapcsolódunk az isteni szeretethez, ha kapcsolódunk a tudáshoz, a Szatguruhoz. Hogyha lekapcsolódunk, akkor hogyan lehetne folyamatos a szellemi energia? Azt kellene elérni, hogy ne legyünk soha lekapcsolódva. Ha az életben nagyon elfoglaltak vagyunk, ennek ellenére is a szellemi kapcsolat folytatódjon, akkor is a kapcsolat megmaradjon, a kapcsolat ne szakadjon meg. Tudjuk, hogy ezzel védve vagyunk, rólunk gondoskodni fognak. Lehet, hogy fizikailag nem vagyunk közel, semmi nem maradhat ki, fent tartanak minket, energiát tudunk kapni, tudjuk követni a tanítást és ez nagyon fontos. Persze fontos az idő, ennek a bolygónak nagyon fontos tényezője az idő. Ha az embernek fájdalma van, szenvedésben van, akkor nagyon nehéz az időt mulatni. Az idő akkor lelassul úgy egyénileg, mint kollektíven, ha nem vagy rákapcsolódva. Ha rá vagyunk kapcsolódva és kreatívak vagyunk, amikor a boldogság útján vagyunk, akkor tudjuk, hogy ilyenkor az idő röpül velünk. Mindannyian megtapasztaltuk, amikor van egy jó álmunk, azt folytatni akarjuk, nem akarjuk megszakítani, az álmot nem akarjuk abba hagyni. Ha örömünk van, azt nem akarjuk abbahagyni. Ha a szeretet útján vagyunk, akkor nem akarjuk megszakítani. Az idő, mindenki számára nagyon fontos. Kérdés, hogy vajon az időnket az életünkben hasznosan töltjük el, vagy csak elpazaroljuk? Oda kell figyelnünk, hogy az időnket ne pazaroljuk el, hasznosan használjuk ki, legyünk kreatívak, megértőek, és kontempláljunk. Az időnket helyesen használjuk fel és ne rosszul, jól használjuk fel és hasznosan. Úgy használjuk fel az időnket, hogy a szeretteink és magunk számára is hasznos legyen, és akik körülvesznek bennünket, azok számára hasznosan használjuk fel, ez nagyon fontos.

Nagyon fontos kérdés a forrás, hogy mi az energiának a legmagasabb formája, a másik meg, hogy mennyi energiát pazarolunk el. Nagyon sok energiaforrás van az életben, ilyen például a pénz is, úgy írják le, mint a legalacsonyabb formája az energiának. És nem helytelenül, eredménytelenül, mert a pénz kétélű kard, tud nekünk segíteni is, tud beteljesedést is hozni, ha helyesen használjuk, de el is tud pusztítani, ha nem tudjuk hogyan kell helyesen felhasználni. Sok fájdalmat és problémát tud hozni, és nagyon sok jót tud hozni. Meg kell tanulnunk a forrásainkat helyesen felhasználni.
A védikus tanítás azt mondja, hogy kiegyensúlyozott módon kell felhasználni a forrásainkat. Hogyan tudjuk helyesen úgy felhasználni az energiákat, hogy meg is sokszorozzuk, és ne olyan energiát hozzunk létre, hogy minket levigyen, ami elég könnyen meg tud történni, elég sokszor meg is történik? Svamiji sok ilyent látott, hogy az emberek áldozatukká váltak a saját sikerüknek, a pénznek, a hatalomnak. Annyi ember megszerezte már a hatalmat és a pénzt.