Telecast 2016. június – 3. rész

Szellemi kapcsolat
A szellemi kapcsolat soha ne szakadjon meg. Úgy kell élnünk, hogy tudjuk azt, hogy védelem alatt állunk, hogy vigyáznak ránk. Lehet, hogy fizikailag nem vagyunk kapcsolatban, de tudnunk kell, hogy az út, amelyiket választottunk, az minket megtart, fenntart, kapunk energiát, és mi követjük a tanítást, és ez nagyon fontos. Az idő persze nagyon fontos, már elmondtam nektek, hogy az idő az egyik legfontosabb komponens, része ennek a bolygónak. Ha az ember negatívitásban van, fájdalomban van, szenvedésben van az egy nagyon nehéz időszak.
Mert az idő úgy egyénileg mind kollektíven lelassul, amikor az ember nincsen kapcsolatban, nincsen kapcsolódva, de ha az ember kapcsolódva van, ha boldogság útján jár, akkor az idő repül. Ezt már mindannyian tudjuk és tapasztaljuk, hogy az idő úgy repül, mint például amikor egy jó álmunk van, gyönyörű álmunk van, akkor szeretnénk folytatni azt, nem akarjuk az álmot mi megtörni, abban az álomban, a nagy boldogság tapasztalásában nem akarjuk az álmot abbahagyni. Ha az ember a szeretetnek az útján jár, az odaadásnak az útján jár, a szellemi energiának az útján jár, akkor azt nem akarjuk megtörni, abbahagyni. Az időt kell nagyon jól kihasználnunk, mindenki számára ez nagyon fontos. ?Kérdés, hogy az időnket vajon ki tudjuk-e jól használni az életünkben, vagy csak elpocsékoljuk azt? Nagyon óvatosan kell bánnunk az idővel, hogy ne pazaroljuk el, hanem az időt kreatív munkával használjuk, megértéssel használjuk fel, kontemplációval, meditációval használjuk fel. Az időnket helyesen használjuk fel, és ne rossz dolgokra használjuk. Az időt használjuk és hasznosítsuk oly módon, hogy az számunkra hasznos legyen az életünkben, és használjon a mi szeretteinknek is és mindenkinek, akik körülöttünk vannak. Ez nagyon fontos.

Egy kérdés a gazdagság, a vagyon, a forrás, mik a magasabb energiának a formái, és hogy mi ezek közül, a gazdagság, a vagyon, a forrás közül az alacsonyabb energiának a megnyilvánulásai? Az életben rengeteg ilyen forrás van, a pénz egy ilyen energiaforrás. Sokszor a pénzt az energiának a legalacsonyabb formájának írják le, és tulajdonképpen helyesen. A pénz, ha helyesen használják fel, akkor hasznot tud hozni, boldogságot tud hozni, de hasonlóképen el is tud minket pusztítani, tehát kétélű dolog ez a pénz. Ha nem tudjuk, hogy hogyan kell a forrásainkat helyesen felhasználni, akkor ez számunkra fájdalmat, szenvedést tud okozni, nagyon sok problémát tud okozni. Az embernek meg kell tanulnia, hogyan tudja a forrásait helyes módon hasznosítani. Hogy az energiáinkat, forrásainkat jól tudjuk felhasználni, a kiegyensúlyozottság nagyon fontos. Hogy hogyan egyensúlyozzuk a forrásokat, hogy hogyan hozzunk is létre új forrásokat és használjuk is fel őket, még pedig oly módon, hogy minket is tápláljon, illetve nekünk és a környezetünknek is hasznára váljon, és hogy minket az utunkon előre vigyen? Ne olyan energiát hozzunk létre, ami minket levisz, ez nagyon könnyen megtörténhet, ez nagyon, nagyon sokszor, sok helyen előfordul. Svamiji már sokszor látta, hogy az emberek a pénznek, a hatalomnak, az áldozataivá váltak és saját sikereiknek az áldozataivá váltak. Sok ember megszerzi a hatalmat, a pénzt, és akkor áldozatává is válik, a továbbiakban már nem uralják, vagy már nem tudják azt kontrolálni, hanem ők lesznek a saját maguknak a segítségre szoruló áldozatai, a pénznek, az erőnek, meg a hatalom sikerének az áldozatává válnak. Tehát lehet használni a mantrákat, mudrákat és más gyakorlatokat is, hogy az életben a forrásainkat tudjuk jól kiegyensúlyozni és megfelelő módon használni.

Az életben folytonosan tapasztaljuk, hogy olyan sok mindenre kell magunkat emlékeztetni. Azt gondoljuk, hogy hát már annyi minden előadást meghallgattam, mentem szemináriumokra, már nincsen szükségem többre – ez egy teljesen helytelen hozzáállás. Nem helyes ezt gondolni, mivel az élet nem maraton, nem a szatszangra járás maratonja. A mindennapjaink részévé kell váljon az emlékezés. A tudásnak élőnek kell lennie, nem a halott tudásról beszélünk. Ez már nem az, hogy hallottam már ezt is, azt is, ismerem a bhaktit is, nagyon sok rituálén is keresztülmentem, most már nem kell ezeken keresztül mennem. Ez nem annak a kérdése, hogy szükségem van rá vagy nincsen szükségem rá. Ez olyan, mintha abba hagynánk az evést, akkor mi történi? Akkor a testünk legyengül, az érzékszerveink legyengülnek, nem tudunk működni. Ha tehát nincsen szellemi táplálékunk, és tudásunk, akkor üressé válunk, az elme üressé válik, az elme unatkozni fog. Az elme keresni fog magának valami szórakoztató dolgot, az elme fog más alternatívát keresni, más ötletet, hogy szórakoztassa magát, úgy gondolja, hogy ezzel tudja az időt kitölteni.
Bármikor, ha azt gondoljuk, hogy nagyon sok, túl sok időnk van, akkor gondoljunk arra, hogy valami nem megy rendben, mert az időnk nagyon korlátozott a földön, ezen az anyaföldön. Nagyon korlátozott ahhoz, hogy kiegyensúlyozott élettel tudjuk a legjobban felhasználni az időnket, a forrásainkat. Egyensúlyban tartani a forrásainkat olyan módon, hogy hasznunkra váljon magunknak, a környezetünket is, és a magasabb célok érdekében tudjuk ügyködni, dolgozni olyan magasabb értékekért, mint a szeretet, az áldás, a béke.