Telecast 2015. október – 6. rész

A viták kezeléséről
Sokan kérdezik, hogy ha vitájuk van emberekkel a magánéletben, a munkahelyükön, mit tegyenek. Az a tanácsom, hogy ha el kell válni, akkor azt méltósággal tegyék. Akik követték a tanácsomat, ők nagyon boldogok. Azt tanácsolom, hogy békében, barátságban váljanak el az emberek. Emlékezzenek azokra az időkre, amikor szép volt az egymással való közös élet. Ne váljanak el gyűlöletben, rossz akarattal, hanem békében, szeretetben. Sok házaspárnak javasoltam a válásukkor, hogy méltósággal váljanak el. Oldják fel a különbségeiket. Ha menni kell, menjenek méltósággal, békével és szeretettel. Ne felejtsék el az együtt eltöltött szép időszakot. Békéljenek meg egymással, ne legyen bennük gyűlölet, mert az egész életükben kísérteni fogja őket, és újra és újra vissza fog térni. Akit szerettünk, azt a személyt nem lehet egyszer csak gyűlölni. Ez nem reális. Meg kell kérdőjelezni magunkat, ha ezt érezzük. Miért érzem ezt? Mi a motivációm? Miért teszem ezt? Nagyon el kell gondolkodni ezeken. És ezt csak saját magunk tehetjük meg. Ha valaki mást kérünk meg erre, védekezni fogunk. Vagy keressünk valakit, aki semleges, objektív a témában, és jó tanácsot tud adni. Mindenkinek szüksége van valakire, akinek van jó tanácsa. Azonban sokszor nem jó tanácsot kapunk, hanem még zavarosabb lesz tőle a fejünk.

Az igazság nagykövete legyél!
Aki az igazságot, a szellemi utat, a tudást akarja követni, legyen a tanítás nagykövete. Az igaz tanítás nagykövetének lenni egy valódi feladat. Mint egy ország nagykövete, aki ismeri az országát és jól tudja képviselni azt. Tudja mit mondjon, mit képviseljen. Határozott. Ha a nagykövet nincs kész, zavart, akkor nem tudja képviselni azt, amit képviselnie kell. Csak tiszta elmével lehet.

Ti képviselitek a tudást, ti vagytok a nagykövetei. A tudás szabaddá tesz titeket természetesen. A boldogság olyan, mint a király boldogsága, akinek a boldogsága az alattvalói boldogsága. A társadalomért is felelősek vagytok, a ti boldogságotok a többiek boldogsága is. Nem lehet az embereket megzavarni, összezavarni. Mindenkinek megvan a felelőssége, és mindenkinek tennie kell ezért a felelősségért. Hogy minden negativitástól megszabaduljunk, annak a legjobb módja, ha a tanítást alkalmazzuk.

Már majdnem minden témáról beszéltem nektek. Egyiket se hagytam ki. Ha olvassátok a könyveket, és visszaemlékeztek a tanításra, meghallgatjátok az előadásokat, látjátok, hogy életetek minden aspektusát érintettem, elmagyaráztam. Csak emlékeznetek kell rájuk és alkalmaznotok kell a mindennapi életetekben.

Védelemről
Végül azt üzenem, hogy hiszek a védelemben, a ti védelmetekben, a növekedésben, a támogatásban, és a saját magatoknak a zavaroktól való védelmében. Ez nagyon fontos. A béke és megbékélés is nagyon fontosak. A szadguru és a bölcsek olyanok, mint az óceán. Őket soha nem zavarja semmi. Ők mélyek, mint az óceán. Olyanok, mint az égbolt. Néha azt mondják, hogy a Nagy Lény dühös. Először is nem dühösek, mert ha dühösek lennének, akkor az pusztítást eredményezne. Mint amikor Síva dühös lett, sok dolog elpusztult. Amikor Káli dühös lett, a világ pusztult el. A szadguru és a Magas Lények egyáltalán nem lesznek dühösek. De feladatuk is van: a katasztrófa megelőzése.

Mondjuk, van egy fiad és egy lányod, 5-7 évesek. Valamelyik megsérül azáltal, hogy az ujját a tűzbe teszi, vagy veszélybe sodorja magát. Te, mint szülő nem állítanád meg? Nem védenéd meg? Persze, hogy megvédenéd a bajtól, ez természetes. Hasonlóképpen, amikor a szadguru látja, hogy korrekcióra van szükség, akkor a tanítás szeretetteljesen, óvó szándékkal abba az irányba halad.
Mindig javaslom az embereknek, hogy beszéljenek velem és keressük meg a megoldást. Ha problémátok van, keressünk rá megoldást. De ha valaki úgy dönt, hogy elmegy, hogy segítsek annak az embernek? Őneki kell odajönnie és azt mondania, hogy megoldást szeretne találni a problémájára, mert konfliktuson, kételkedésen és félelmen megy át, segítsek. Mint Arjuna mondta Krisnának: „Ó szeretett lény, fájdalmam van. Össze vagyok zavarodva, nem tudom mit tegyek. Nem akarok harcolni. El akarok futni a harctól. Te vagy az egyetlen, aki segíteni tud nekem.” És így született meg a Gíta. A Gíta Arjuna zavara miatt jött létre. Hogy harcoljon vagy ne harcoljon? Tegye a dharmáját vagy se? A Gíta 18 fejezete ennek alapján jött létre.
De ha nem akarja valaki megbeszélni a dolgokat, a gyengeségeket, az érzelmeket, akkor hogy tudna bárki is, a szadguru segíteni? Ha elfutsz a felelősség elől, az ígéret elől, és döntést hozol anélkül, hogy megbeszélnéd a szadguruval, mesterrel, tanítóval, akkor hogy tudna a szadguru, mester vagy tanító felelősséget vállalni a te személyes döntésedért? Nem tud.