Mandalák / Mandalas

4.jpg


Cikkek
Telecast előadás (2017. február) - 2. rész

Egy ember haldoklott, de nem akart meghalni. Nem tudta merre kell mennie, egy Siva templomot talált. Bement a templomba, hogy menedéket találjon ott. Leborult Siva elé, és a halál nem tudott mit tenni, kívül maradt a templomon. Nem tudott bemenni a templomba, mert az teljesen Sivának a fennhatósága alatt állt, és a halálnak nem volt oda belépése. Lényeg, hogyha az ember Siva principium alatt van, abban van, akkor védelem alatt áll. Ezért választotta Svámiji a legszebb jelképet, Sivát, hogy az Egyesült Államokban építendő szentélyben felállítsák a szobrát. Remélhetőleg a Béke temploma (Sanctuary for Peace) a jővőben meg fog épülni, remélhetőleg az emberek a jővőben nem felejtik el, hogy mi ez a kép, amit létrehozni szeretnének. Siva koncepciója nagyon valódi és halhatatlan. Nagyon sok történet él Siváról, Párvatíról, Umáról. Sivának rengeteg megnyilvánulása, shakti megnyilvánulása van: Uma, Szatí, Párvatí, Gori, Durgá, Kálí.

Bővebben...
 
Telecast előadás (2017. február) - 1. rész

Most ünnepeltük Mahasivaratrit, különleges és egyedi ez az ünnep. Siva az élet, a fenntartó és a halál. Három principiumot képvisel Siva: az élet, az élet megélése, és a feloszlás. Érdekes, hogy Siva az életen és a halálon is túl van. Svámbu Siva (szószerinti fordításban: sva és amba, azaz aki saját magának az anyja) létezésének kifejezése, annyit jelent, hogy önmagát létrehozó, önmaga született, önmaga megnyilvánult, önmaga által megjelenő.

Bővebben...
 
Szudáma története

Amit még el kell mondanom, az Szudáma gyönyörű története. Krishna barátja volt, és együtt tanultak, de Szudáma csalt, becsapta Krishnát. Szudáma azt gondolta, hogy Krishna olyan, mint bármilyen más ember. Nem értette meg, hogy Krishna egy isteni inkarnáció, a legfelsőbb lény, isten, aki emberi formában született le, és a lílát játszotta. Azt tudta Szudáma, hogy Krishna különleges, de nem vette észre, hogy ennyire.

Bővebben...
 
Kérdések és válaszok (2017. január 22.)

Kérdés: Mit kell tenni, hogy az ember ne szülessen meg, s a szamszárának a kerekébe ne vegyen részt?
Válasz: Nem kell aggódni amiatt, hogy vajon meg fogunk születni, vagy sem. Erről nincs szó, de ha az utunkon haladunk, azt folytatjuk, még ha meg is születünk, akkor is jó körülmények közé fogunk születni, hogy be tudjuk teljesíteni a további feladatainkat. Nem kell aggódni, hogy majd vissza fogunk jönni, vagy nem fogunk visszajönni, hanem, ha visszajövünk, akkor az erőfeszítéseink segíteni fognak minket abban, hogy hol szülessünk meg, hogy jó körülmények közé szülessünk, a megfelelő helyre, megfelelő környékre. Persze, ott is meg vannak a kihívások, amiket el kell fogadni.

Bővebben...
 
Uralkodnak rajtunk vagy mi uralkodunk?

Az ember ragaszkodik a negativitáshoz, bár ez mindig akadályozni és zavarni fog bennünket. Nagyon sokszor adtam már nektek gyönyörű példákat. Ezek annyira erőteljesek, hogy ha ezeket a fejünkbe tartjuk, emlékezünk rájuk és mondjuk kirtanozunk, énekelünk, ha visszaemlékezünk a jó, az isteni szeretet energiájára, akkor elérjük, hogy az elme mérgén túl legyünk, és uraljuk az elme mérgeit, hogy az ember többé ne a toxin legyen, hanem az isteni szeretet legyen benne.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Ashramok / Ashrams

Bejelentkezés / Log in