Mandalák / Mandalas

10.jpg


Cikkek
A jógikról

Kérdés: Vannak olyan jógik, akik képesek arra, hogy elemi állapotban lévő aranyat, ezüstöt, higanyt magukhoz vegyenek, és ebből energiát nyerjenek. Hogyan mutatható ki, hogy az energiáját ezekből az elemekből nyeri és nem ürül ki?
Válasz: A jógi önmagának tudja kimutatni ezt, ő önmagában érzi, tapasztalat útján győződik meg róla, hogy felvette a különböző anyagokat, vagy sem. Természetesen nem tudja műszerrel kimutatni, mert az túlnőtt a műszeres tudományon. Itt van a határ, amely elválasztja a jóga orvostudományát a modern orvostudománytól. A műszeres tudományok ugyanis nem tudnak elképzelni folyamatokat, melyek nem mérhetők. Amilyen folyamat nem mérhető műszerekkel, annak a valódiságában kételkednek.

Bővebben...
 
Isten eledele

Kérdés: Csak akkor tudhatunk meg mindent, ha meghalunk, vagy még életünkben elérhetjük a megvilágosodást?
Svamiji: Nincsen olyan dolog, amely csak a halál után történhet meg. A megvilágosodás megtörténhet most, de sok-sok élet után is. Nincs egy megadott időpont, ez a dolog másként működik. A megvilágosodást a menyasszonyhoz hasonlítják Indiában. Az ősi Indiában a nőknek megvolt a lehetőségük, hogy maguk válasszák a férjüket. Két-három ezer évvel ezelőtt Indiában a házasságra készülő fiatalemberek sorban álltak. A leány virágfüzérrel a kezében elsétált előttük és a neki tetsző ember nyakába tette a füzért, így ő lett a párja. Ma már ez nem így történik Indiában, a régi hagyományok új, vagy európai szokásokkal keveredtek az angol hódoltság révén. A dzsungelben élő törzsek még ápolják a régi hagyományokat, ott létezik még ez a szokás. Tehát az allegóriában: a menyasszony a fiatal nő a virágfüzérrel az atma, a megvilágosodás szimbóluma. A vőlegény a törekvő megjelenítője.

Bővebben...
 
Bölcsek bölcse

Ha valaki felelős azért, hogy a természetben valamely faj, vagy ember elpusztul, kipusztul, akár esetleg növény vagy állat, akkor a természet törvényéből kifolyóan, karmikusan neki is át kell élnie a kipusztulás folyamatát. Ugyanakkor összességében senki sem tudja a természetet elpusztítani. Ha például kivágunk egy fát, mégha gyökerestől is szedjük ki teljesen a földből, akkor azért annak a fának van magja valahol. Valamikor, valahol, amikor annak az ideje és lehetősége eljön, akkor az a mag kihajt és fát növeszt. De ha az emberiség, az ember felelős azért, hogy kipusztulnak a növények, vagy bizonyos állatfajok, akkor a legnagyobb veszteséget maga az emberiség szenvedi majd el, hiszen a természet legnagyobb haszonélvezői az emberek. Amikor a környezetet szennyezik az emberek, akkor nem értik, nem érzik, hogy saját magukat pusztítják el. Saját maguk alatt vágják a fát. Ez a karma törvényének az érvényrejutása. Olyan, mint egy bumeráng, amely visszaszáll az eldobójához és ledönti a talpáról. Így jár az, aki bármit is tesz a természet ellen.

Bővebben...
 
Távol a szeretettől 2.

Az embernek kell lennie egy saját rendszerének, hogyha bármi történik, akkor ezt mondjuk: nem érdekes, vegyük kicsit könnyedén. Van egy mondás: mikor egy gyermek születik, az azt jelenti, hogy istennek még mindig van reménye. Ha isten azt mondhatja, hogy nekem ez az egy gyerek nem fog csalódást okozni. Szegény isten mindenhol csak csalódást kell éreznie. De isten nem adja fel a reményt. Mert még isten is reménykedik. Az embernek meg kell tanulnia azt mondani: most nem érdekel ez, vagy az. A pórázt engedjük el annyira, amennyire az menni tud. Elmondok valamit a pórázról. Indiában a pásztor a teheneket és a bivalyokat felügyeli, vagy a lovakat.

Bővebben...
 
Távol a szeretettől 1.

Kérdés: Hol lehet meghúzni a határt a nem-ragaszkodás és a szeretetlenség között?
Svamiji: A ragaszkodás nem egyenlő a szeretettel. Ha az ember ragaszkodik valamihez, valakihez, akkor az azt jelenti, hogy nem szereti valójában. A ragaszkodás tiszteletet hoz létre, tulajdont. A ragaszkodás és szeretet távol állnak egymástól. A ragaszkodás annak a cselekedetnek a legalacsonyabb formája, amelyik kötöttséget hoz létre. Az a baj az emberiséggel, hogy összekeveri a ragaszkodást a szeretettel. Úgy gondolják, hogy a ragaszkodás egyenlő a szeretettel. Ha azt mondjuk, szeretlek, akkor, aki mondja, annak teljesen más elképzelése van a szeretetről, mint annak, akinek mondja. A két ember nem ugyanazt érti a szeretet fogalma alatt. Ha azt mondjuk valakinek, szeretlek, akkor most a testére, az emberi tulajdonságaira, jellemére, vagy a tehetségére gondoltunk? Nem világos pontosan, hogy miért mondjuk ezt.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Ashramok / Ashrams

Bejelentkezés / Log in