Mandalák / Mandalas

1.jpg


Cikkek
Esőzés

A természet néha ráveszi az embert arra, hogy kicsit befelé tekintsen. Annyira lefoglal minket a külső világ, a külső énünk, hogy elfelejtkezünk a belsőről. Amikor ilyen nagy esőzés van, mint ma, akkor legjobb, ha az ember házon belül tartózkodik és kontemplációval, meditációval, elmélkedéssel tölti az időt. Az elménk így sokkal nyugodtabb. Ekkor tudunk koncentrálni, meditálni és az igazi önvalónkat egy belő tiszta fénynél megnézni. Úgy a boldogságot, mint a boldogtalanságot mi magunk hozzuk létre. Akkor miért ne hoznánk létre a boldogságot? A boldogságnak a forrása is magunkon belül van.

Bővebben...
 
Anyagi és szellemi értékek

A Purnatirth Jógaközpont alkalmas arra, hogy az embereknek tudást nyújtson. Itt mindenkinek az adakozása arra kell, hogy egy olyan platformot tudjunk teremteni, ahol mások is kaphatnak instrukciót, ötleteket a fejlődéshez. Én inkább humanitárius és szellemi alapokon szoktam beszélni, nem pedig másból kiindulva. Ha az anyagi síkból indulnék ki, akkor nem hinném, hogy lenne valaki, aki ezt megengedhetné magának.
A világi egyetemeken senki sem tudja megengedni magának, hogy az óradíjamat kifizesse. Ha az ember a szellemi szinten akar díjszabást hozni, akkor a történet egészen más. A szellemi szint nagyon-nagyon drága. S milyen drága? Kabir ezt mondja: „Ha egy igazi gurut találsz, add neki a fejedet, és akkor még nagyon olcsó voltál, volt.”

Bővebben...
 
Kommunikációs utak

Meg kell mindenkinek találnia a maga útját a másik emberhez, hogy hogyan tud vele kommunikálni. Úgy tűnik, mindannyian nagyon komplikáltak vagyunk. Nem érti meg mindenképpen egymást két olyan ember, akik 50 éve élnek együtt, egy nyelvet beszélnek, együtt esznek, isznak, egy csomó dolgot együtt csinálnak, és mégsem értik meg egymást. Sőt, nagyon távol vannak egymástól. Ezért nagyon fontos a valódi kommunikáció.
Persze most nem a beszélt nyelvekről beszélünk. Van egy baba Indiában, akit úgy neveznek, Mauni Baba, a Hallgatag baba. Néha elutazik az Egyesült Államokba, de mindenkivel kommunikál valahogy. Nagyon sokszor megfigyelhetjük, hogy minél kevesebbet beszélünk, annál erőteljesebbekké válunk. A belső, a finom síkon végbemenő kommunikáció nagyon hatalmas és erőteljes.

Bővebben...
 
Fájó igazság
Kérdés: Ha az igazat megmondva valakinek fájdalmat okozunk, ilyenkor mit tegyünk?
Svamiji: Van egy védikus mantra ehhez a kérdéshez. Ez a vers azt jelenti: mondd az igazat kedvesen, ne keménységgel, de nem szabad feláldoznunk az igazságot. És van pár ember, aki ahelyett, hogy az igazságot elmondaná, inkább hallgat, mert úgy gondolja, ha az igazságot elmondaná, azzal valami rosszat, kellemetlenséget okozna. A célját nem érné el úgysem, akkor inkább nem mond semmit. Nem akar hazudni, inkább hallgat. Ha az igazság nagyon kellemetlen és nagyon sok konfliktust okozna, akkor az ember nem beszél, nem mond semmit sem, mert az egész célját nem érné el az igazság elmondásával. Ez egy másik vers volt.
Bővebben...
 
Lépj magasabb szintre!

A gurutól mindenki azt kapja, amit képes megérteni, befogadni. Ő olyan, mint a Nap. A Nap kibocsátja az energiáját és melegségét, de az egyéntől függ, hogy mennyit vesz fel belőle, hogy milyen fejlődést eredményez, fizikait, elmebelit, vagy mélyebb spirituális fejlődést. Annak érdekében, hogy a gurutól újat kapjunk, ahhoz ki kell üríteni magunkat, éppen úgy, mint a kancsót.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Ashramok / Ashrams

Bejelentkezés / Log in