Mandalák / Mandalas

5.jpg


Cikkek
Telecast, 2016 októbere - 1. rész

Ma van Divali, az Amavasya (újhold szanszkrit néven, azaz a holdciklus 14-15. napja). A Purnima (telihold szanszkrit néven) az élet teljességét szimbolizálja, az elme és az egész lényünk teljességét jelképezi. Az Amavasya a fölkelést, az elindulást, a sétálást jelképezi, azt, amikor kijövünk a sötétségből és a fény fele megyünk. Újhold másnapján a hold megint elkezd növekedni és 14 nap múlva elérkezik a telihold, egy újabb Purnima. A novemberi telihold ismét egy fontos esemény lesz majd.

Bővebben...
 
Telihold, szuperhold - 2. rész

Hogyan értsük meg az illúziót, amikor mi magunk is benne vagyunk? Ez egy másik kérdés persze. Amikor például mélyen alszunk, és valami rémálmunk van, akkor nem is tudjuk, hogy alszunk. Azt gondoljuk, hogy az egy valóság a számunkra. Abban az állapotban úgysem hisszük el senkinek, hogy nem valóságos, bár nem valóságos. Olyan sok minden, ami nem valóság és mégis azt gondoljuk róla, hogy valóság. És itt kezdődik a probléma.

Szudháma egy jó példa erre. Ahogy megy az élet összes kihívásán át, nagyon gyorsan tud tanulni, mert nagyon odaadó a mestere iránt. Ezt meg kell értenünk: hogy a csoda körülöttünk egyfolytában történik. A szívünknek, az elménknek nyitva kell lenniük, de legalább meg kell próbálnunk nyitva tartani őket. Persze fog jönni a sötétség, ahogy éjszaka is fog jönni, de minden éjszaka után ott jön a reggel is.

Bővebben...
 
Telihold, szuperhold - 1. rész

Egymás után szemtanúi lehettünk több szuperholdnak is, ami az idő múlását, egy-egy nagy szakaszát is jelenti. Bár az örökkévalóságban az időnek és a térnek nincs jelentősége. A végtelenben ezek nem számítanak, de az emberi tudatosságban, a tudatban, az emberi szinten, a kettősségben számít az idő és a tér. Ezért jó megérteni a kettősséget, a fizikai valóságot, ami ezen a földön van. A föld, a test, az elme kettősségét és anyagi valóságát jó megismerni és velük az utat a moksáig.
A telihold Anapurna idejét is jelenti. Anapurna az adás istennője. Benaresben és Kasiban, amikor az emberek zarándokútra mennek, akkor az első felajánlást Anapurnának teszik. Anapurna az adó, az élet adója, a lényeg adója. Ezek a fesztiválok Anapurna idejét jelentik, és Dattatreya, Visnu egyik inkarnációjának az idejével is egybeesnek. Ő egy teljesen más gondolkodási vonalat, iskolát képvisel. Dattatreya a kötelék nélküli lényt testesíti meg, akit a világegyetem semmilyen törvénye nem köt. A világegyetemen túli. Amit kell tenni és amit nem kell tenni, ezeken mind túl van Ő.

Bővebben...
 
Shíva hónapja

A Shravan, vagy Szávana hónapot Shívának alánják.  Ekkor eresztette el a Gangá vizét a Himáljára KaiIásza hegyből, az Óceán forróságának segítségével felhővé alakul a víz, elmegy a Himalájyába és a vízrégióból elengedi a Gangát. Ezt nevezik kozmikus Abhisékának. Ez a természet ereje, ez a Prakriti. A Hara Hara Ganga mantra nagyon fontos, mert Shíva nélkül a Ganga folyó sincsen. Meg kell fürdeni ilyenkor a Gangában és Shívára kell gondolni, ez a Gangának és Shívának a koncepciója.  Ilyenkor sok ember vizet visz a Gangából a Shíva templomokba és elvégzik az „abhishékán” szertartást. Már mindannyian végeztünk ilyent, amikor vizet öntünk valahová akkor a szertartással a Shíva elvet követjük.

Bővebben...
 
Bhagirat története

Bhagirathról beszéljünk ismét, aki nem csak a saját népét, hanem az egész emberiséget szerette volna felszabadítani. Tapaszját végzett, hogy a Shívának kedveskedjen azért, hogy Shíva kiengedje magából a Gangát.  Indra az Istenségek vezetője és főnöke által, a monszun havát Shívának ajánlották, amikor az Óceán vize megemelkedik és felhővé változik, ezt nevezik Shívának való felajánlásnak. Ha elmegy az ember a Shíva templomokba ott van a Shivalingam, ott látható ennek a jelképe. Az egész Shravan hónapot Shívának ajánlják, amikor a Ganga vizét eleresztette a Himalájából, a Kailash hegyből és az Óceán forróságának a segítségével felhővé alakult a víz, elmegy a Himalájába, és a vízrégióból elengedi a Gangát. Ezt nevezik kozmikus Abhishekának.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Ashramok / Ashrams

Bejelentkezés / Log in