Mandalák / Mandalas

1.jpg


Mantrák

MantraTény, hogy az emberek többségének nagy nehézséget okoz hozzáfogni olyan dolgokhoz, amelyek nem a pillanatnyi élvezetüket szolgálják. A jóga követése időt, erőfeszítést és kitartást igényel. Még ha valaki őszintén elköteleződik az út követése mellett, a törekvései gyengék és könnyen eltéríthetők lehetnek. A korai védikus időkben (Kr.e. 1500-1000) felfedezték, hogy a hang olyan vibrációkat tud létrehozni, amelyek hatnak a testre és az érzelmekre. Legtöbben tapasztalták már, hogyan tud egy zenei részlet hatni ránk érzelmileg, egy autóduda hangja felébreszt és idegesít, a zakatoló vonat mechanikus, monoton hangja álomba merít. Ugyanezen az alapon bizonyos hangvibrációk, szent szótagok ritmikus ismétlése mély, spirituális szinten hat ránk. A szent hangok vibrációját mantráknak nevezzük.

A mantra szó az ősi szanszkrit nyelvből származik: man az elmét, tra az elengedést, szabadságot jelenti. Ennélfogva jelentése: az elme és a gondolatok megszabadítása a mindennapi földi dolgoktól. A mantra a növekedés felemelő és spirituális oldalára segít koncentrálni.

Sok olyan létező mantra közül választhatunk, amelyek bizonyítottan nagyon hatásosak, mint például a csupán egy-két szótagból álló gyökérmantrák (a leggyakrabban használt az OM, a teremtés hangja). Vagy vannak hosszabbak, amelyek egy jól meghatározott gondolatot vagy fogalmat közvetítenek, gyakran a teremtésre vagy a teremtőre összpontosítanak (Purna Mantra, Gayatri Mantra). Az emberi természet része, hogy ismétlődő hangokat és szavakat használ egy bizonyos cél elérése érdekében. Sok vallás alkalmazza ugyanezt az elvet az egyházi imáknál. Az egyik legismertebb és legkedveltebb mantra Indiában a „Hare Rama, Hare Krishna” kombinációja. Egy ősi keresztény mantra az arámiul  íródott maranatha, avagy „Urunk eljön”. De ugyanígy más vallásos mantrákat is naponta használnak, például a katolikus „Üdvözlégy Mária”, a muszlim „Allah Akbar” (Hatalmas Isten), a héber „Barukh attah Adonai” (Áldott vagy, Ó Urunk) és így tovább.

Azután, természetesen, létezik a személyre szóló mantra, amelyet a tanító, a mester, a guru ad a tanítványnak, és amely a guru spirituális vibrációjával van feltöltve, így sajátos erőforrásnak tekinthető. Ez a fajta mantra az élő megtestesülése annak, ahogy a tanár megértette az igazságot. A személyre szóló mantra rezgése a megfelelő feltételeket teremt a tanítványnak, hogy végső spirituális céljára összpontosítson. A mantrák kántálása minden szinten elősegíti a harmónia kialakulását és bevonzza a spirituális energiát. Lehet hangosan énekelni, halkan ismételni, vagy éppen csak magunkban mondani.

Azt kérdezheted, hogyan lehet felismerni a képzett tanítót, aki személyre szóló mantrát ad. A guru megnyilvánulásaira figyelj: az igaz tanító a legmagasabb tanítások élő példája, mind szavakban, mind tettekben megtestesíti a tanításokat. Egy ilyen lénytől kapott mantra különleges kapcsolatot létesít a lelki vezető és tanítványa között, a mester bölcsességét juttatja el a törekvőhöz.

A mantrák használata egyszerű módja annak, hogy életünkre pozitív hatást gyakoroljunk. Egyszerre van hatással a testre, az elmére és a lélekre. A mantrázást sokféle módon lehet gyakorolni. Bármikor lehet ismételgetni, főleg, ha stresszes állapotba kerülünk, vagy nehézségek vesznek körül. Ilyen helyzetekben egy jól megválasztott mantra biztos pontot nyújt, olyasvalamit, ami megtart bennünket, miközben az élet forgószélként örvénylik körülöttünk. A mantrázás leghatásosabb módja, ha pontosan beillesztjük napirendünkbe, például kora reggel fürdés vagy zuhanyozás után, mikor az elmét még nem zavarták meg a napi ingerek. Jó, ha kényelmes pozícióba ülünk, veszünk néhány mély levegőt, majd elkezdjük a mantrázást. Hangosan, vagy csendesen magadban is ismételheted a szavakat. Van, aki szeret valamilyen eszközt használni az ismétlésekhez, például rózsafüzért, vagy bármi mást, aminek a gyakorló számára jelentősége van. Ahogy az elme visszahúzódik saját kaotikus zsongásából, úgy lehet, hogy megtapasztalod a relaxációt, de kezdetben legtöbbször mindig eltérítenek a külső zajok és a belső hangok. Az elme nem szereti azt csinálni, amit mondanak neki, egyik gondolatról a másikra ugrál… A gondolatok jönnek-mennek, néha régen elfojtott érzelmek kerülnek a felszínre. De ne küzdj ellenük! Egyszerűen engedd őket továbbmenni. Csak a gyakorlás és az eltökéltség képes megzabolázni az emberi természet eme rakoncátlanságait. Ha a zavaró tényezők, érzések, az unalom és a türelmetlenség ellenére folytatod a mantrázást, a mantra üzenete végül el fog jutni a lényed mélyére, még akkor is, ha nem tudatosan ismétled, és beható pozitív változásokat fog előidézni a valódi természetedben.

Részlet a Bölcs életvitel I. című könyvből.

 

Ashramok / Ashrams

Bejelentkezés / Log in