Torockó, 2022 ősze – 6. rész

Végezzünk meditációt: figyeljünk a szívünkre és képzeljünk oda egy lótuszvirágot.
Om Gam Ganpate Namah
Az elalvás előtti időszak az egyik legalkalmasabb időpont a meditációra. Jóga nidrának hívjuk a meditációból az alvásba való átmenet állapotát. Ne érezzünk bűntudatot, ha elalszunk meditáció közben, ez a jóga nidra. A lazítás is egy ászana, savászana néven ismerhetjük, de nem szeretjük így hívni, inkább csak lazító póznak. Savászanában az összes szervünk ellazul és érezzük, hogy a légzésünk lágy. Elalvás előtt jó gyakorolnunk, valamint az ébredés utáni időszak is megfelelő meditációra. Reggel nem mindjárt felpattanni, és elkezdeni a napot, hanem felülni és meditatív állapotba kerülni. Lehet teázó meditációt is végezni. A lényeg az, hogy az ember teljesen laza legyen a testében és az elméjében is. Ha valaki hajnalban 2-3-4 óra körül felébred, ne próbálja erőszakkal rávenni magát az alvásra. Meditálhat is, vagy persze, vissza is aludhat, de ne erőltessük. Brahma muhurta néven nevezik a reggel 4 órát. [Hajnal 3 és 6 közötti időpont, pontosabban a napfelkelte előtt 1 óra 36 perccel. – szerk.] Ezt egy jó időpontnak mondják a szellemi gyakorlatok számára. A Bhagavad Gítá mondja: amikor az egész világ alszik, a jógi ébren van. Jógi és jógini az, aki az érzékszervek felett uralkodik. Ha az ember nem tudja az érzékeit kontrollálni, akkor nem lesz jógi(ni), de meg kell próbálni.

Az autóvezetés is lehet meditáció. Attól, hogy az ember érzékszervei le vannak kötve, attól még lehetünk mi lazák, relaxáltak. Ha az ember nem érzi, hogy eltéved, akkor laza; ha nem félünk tőle, s ha nem reagálunk mindenre, például a dudákra, csak mosolyogunk. Ha valaki előzni akar, akkor csak engedjük, hadd menjen. A vezetés nagyon lazító cselekvés is lehet, de sok ember pánikba esik, főleg egy ismeretlen városban. A vezetés az élet művészetének a része. Ha az ember laza, akkor az élettel, sokkal könnyebben tud bánni, és akkor jobban tudunk autót is vezetni. Ha az ember pánikol, és mindenre reagál, akkor zavartakká válunk, vagy azok vagyunk.

A meditáció egy elmeállapot, a meditáció lényege, hogy beleolvadjunk a meditációba. Lehet az ember, aki meditál, nem is létezik, és a meditáció sem létezik, ha beleolvadtunk. Mintha egy kicsi patak, vagy folyó a Gangába áramolna, ilyen a meditáció. Beleáradunk egy nagyba, és az ember elveszíti az öntudat azonosságát. Az érzékeink különböző részét egyensúlyba hozzuk és utána tudunk így áramolni.

A 2022-es őszi tábor előadásai sorban:

1. rész

2. rész

3. rész

4. rész

5. rész

6. rész

7. rész

8. rész

9. rész