Telecast 2020. április 8. – 2. rész

Ez alkalomból, teliholdkor most Hanumánt ünnepeljük, Hanumán Jayantit, Hanumán lejöttét, a születésnapját. Előhívjuk Hanumán energiáját, és meghívjuk a szívünkbe, hogy helyezkedjen el a szívünkbe, és mozdítsa el onnan a sötétséget, és adjon gyógyító energiát, hogy a szívünk örömmel, boldogsággal, gyógyító energiával legyen tele, az egész testünk gyógyuljon meg, és védve legyünk a démonikus, rossz erőktől. A teremtésben a negatív és a pozitív is jelen van, mindkettő egyszerre. Amikor példul a teremtés legelején az óceánt köpülték, akkor ez 14 ratnát, 14 értékes tárgyat hozott létre. Közülük néhány méreg volt, amit Siván kívül senki nem tudott volna bevenni. Sivát Nilkantnak, kéktorkúnak is hívják, mivel lenyelte a mérget, és kék lett a torka emiatt. Negatív és pozitív, mindkettő van a teremtésben. Az emberek inkább a pozitív energiát szeretnék megszerezni. Az immunrendszerünkben pozitív energia van, egy erős immunrendszerben, ami szembe tud szállni minden betegséggel. Bármilyen betegségen túljutunk, ami sötét, negatív, tamaszikus erő. Ebben az időben különösképpen kulcsfontosságú.

Ez az időszak érdekes. A feljegyzett történelem során az első, hogy globális krízissel nézünk szembe a világban, legalábbis a Káli júgában. Vannak más korok, más júgák, amikor más koncepció működik, de a Káli júgában ez az első alkalom, hogy egy globális krízissel nézünk szembe. Egyrészt nagyon érdekes ez a vírus. Nincs saját élete, csak akkor aktiválódik, ha otthont talál magának. Ha nem talál, akkor magától meghal. Ez egy ilyen gyenge vírus, aminek saját élete sincs, csak egy élő emberen tud élni. Állatokon nem tud megélni, bár néhány állat megkapja, de nekik más a gyógyító rendszerük. Emberek és állatok másként működnek, más a gyógyító rendszerük, más a gyógyító energiájuk, az állatok erősebbek. Tehát az emberekkel való kapcsolattal erősödik meg ez a vírus, és okoz kárt az embernek, de önmagában ez a vírus semmi, nincs élete. Ugyanakkor ez az a vírus, ami sok bajt és krízist okoz a világban, ami mindenre és mindenkire hat, és ennek sok üzenete van. Ebbe most nem megy bele Svamiji, egész nap úgyis sok interpretációt hallhatunk erről, de azt elmondhatja, hogy az üzenete az embereknek: a vírus megadta a lehetőséget, és ez a lehetőség a távolságtartás. A távolságtartás nem kerül semmibe, nem kerül pénzbe, nem kell beszednünk semmit, semmi terápiát nem kell végeznünk, nem kell semmit sem tennünk, csak egyszerűen távolságot kell tartanunk. Nagyon egyszerű, és mégis milyen nehéz, mert az emberek nem fegyelmezettek.

Amikor az emberek a jógát gyakorolják, akkor jógát gyakorolnak. És ha megkérdezzük, hogy mi a jóga, akkor az emberek azt mondják rá, hogy a gyakorlatok. De nézzük meg a jóga nyolc ágát, és kezdjük az elején! Szanjáma a szabályozók és nijáma a megfigyelések. Kezdjük a fegyelmezésekkel, a második pedig a megfigyelés. A harmadik az ászana, azaz a gyakorlatok, amiket végzünk. Az ászanákon belül is, nagyon sok fajta van, a mudrák is például itt vannak, és ez a harmadik Patandzsali jógaútján. Aztán következik a pránajáma, pratjáhára stb. Tehát az emberek többsége azt gondolja Patandzsali 8 részes útjáról, amit gyakorolunk, hogy az az ászanákból áll. A jóga maga azt jelenti: egyesülni. Egyesítjük a lényünket a legfelsőbb lénnyel, a testünket, az elménket és a lelkünket egyesítjük a teljességgel.

Az emberek annyira tudatlanok, és nagyon nehéznek tartják ma a távolságtartást. Ha mindenki fegyelmezett lenne… Ez a vírus – ami egyébként egy nagyon bátor vírus – kihívást ad az emberek számára, hogy tartsunk távolságot, legyünk fegyelmezettek. Ez a vírus fegyelmezést kínál nekünk, kihívást. De nem vagyunk még készen arra, hogy fegyelmezettek legyünk, ezért leszünk áldozatok. Ez nem egy trükkös, bonyolult vírus, és mi lehetőséget kapunk tőle. Nem akar becsapni minket, nem akar ügyeskedni velünk, csak azt mondja nekünk: „Itt vagyok, hogy elkapjalak, de ha magadat távoltartod, akkor nem leszek ott, hogy hassak rád.” Ennyire egyszerű, semmi költsége nincs, nem kell költeni rá, a távolságtartás és a kézmosás annyira egyszerű, és az emberek mégis nehéznek érzik.

Patandzsali már megmondta, a szánjáma, a fegyelmezettség megtartása, bizonyos szabályok megtartása, és a megfigyelés nagyon fontos. Ez a teljes jóga, amikor az ember a megkötésekkel kezdi, a figyelmen át, fegyelmezi a testet, az elmét, önmagát, és aztán megy tovább. Ilyen szempontból Hanumánji az ideális istenség, ő az ideális legmagasabb lény, aki segíteni tud nekünk, aki meg tud gyógyítani minket, aki el tudja vinni az összes bajunkat, aki meg tud minket védeni.

A mai nap igazán alkalmas arra, hogy Hanumán energiáját aktiváljuk, és Hanumán anuszthán meditációt végezzünk. [Anusthan az eredeti szó, amelyben anu = erős, szilárd; sthan = hely, lakóhely, ebben az összefüggésben a Legfelsőbb lakhelye. Anuszthán jelenti azt, hogy határozott meggyőződéssel hajtjuk végre a meditációt, kizárjuk az elmét befolyásoló külső dolgokat. – szerk.] Holnaptól mindenki maga is elvégezheti ezt, mondjuk egy hónapig. A Hanumán anaszthán egy egy hónapos, erőteljes meditáció. Hanumán olyan erős volt, hogy el tudta pusztítani Sri Lankát, az Arany Lankát. Különben nem lehetett volna elpusztítani, mert az egy teljesen védett hely. De Hanumán elpusztította, mert Rávana rossz gyakorlatokat végzett, a rossz oldalon állt, rosszul cselekedett, rossz karmája volt, és amit Rávana tett, azt nem lehet megbocsátani. Hanumán tehát véd, tudást, erőt, energiát, gyógyítást ad nekünk, meg tud védeni minket mindenféle vírusoktól. Nagyon érdekes, hogy a gyógyszer, amit most Hanumán Jayanti napján elküldtek Brazíliába, az, amit Hanumánji vitt a Himalájából Lankára. És ez a szer, ez a gyógynövény a Kailászához nagyon közel található meg, ahol Siva is él. Nagyon érdekes idő, ebből az alkalomból emlékezzünk, és ne csak emlékezzünk Hanumánra, hanem helyezzük őt a szívünkbe. Hívjuk elő az ő erejét, energiáját, és kapcsolódjunk hozzá, és mondjuk a mantrát. Ez a helyes módja, ez a helyes cselekedet, hogy hogyan tudunk Hanumán irányába gondolkodni. Emlékezzünk, hogy ő minden probléma, fizikai, érzelmi, spirituális megoldója. A legnagyobb dolog Hanumánban, hogy nem akart semmi jutalmat. Nagyon sok ember ad szévát, és szeretnék, hogyha kapnának egy kis visszaigazolást erről. Az egó mindjárt beindul, hogy „én szolgálatot tettem”, és ezért az én nevemnek valahol ott kell lennie. Hanumán nagyon nagy munkát végez, és nem kér semmi jutalmat érte. Bár kapott Szítától jutalmat: egy értékes, különleges gyöngyöt, amit aztán Hanumán megevett. Mindenki nevetett rajta, hogy miért eszi meg. Hanumán azt mondta: „Én majom vagyok, és szeretem megkóstolni a gyümölcsöt.”

Tehát ez az idő most, hogy kapcsolódjunk a Hanumán erőhöz, Hanumán energiájához, és hangolódjunk rá, kérjünk védelmet, energiát, hogy védve legyünk, és hasznunkra váljon ez a mai energia, különösen ez a telihold, ez a szuperhold.

Ma van Hanumán születésnapja. Tapasztaljuk meg ezt az energiát, helyezzük Hanumánt a szívünkbe, és pár percig a Hanumán mantrát énekeljük. 5-10 percig most mindenki meditáljon, ismételjük a mantrát az elménkben, pranájámával, légzőgyakorlattal együtt:

Om Hanumaté Namáhá.

Belégzéskor: Om Hanumáté.

Helyezzük a szívünkbe Hanumánt, kapcsolódjunk az energiájára, a hatalmára, hogy tudjuk visszaállítani a saját erőnket, a gyógyító erőnket, a szeretetünket, mert Hanumán szintén a nagy bhaktit, a szeretetet is jelképezi. Amikor Hanumán kinyitja a szívét, akkor ott lehet látni Rámát és Szítát, amint a szívében laknak. Képzeljük el, hogy Hanumán a szívcsakránkban van, és ott van Ráma és Szíta is. Ez megerősíti a szívünket, a bhaktinkat és a szeretetünket. Hanumán jelképezi az isteni szeretetet és szévát, önzetlen, minden elvárás, követelés nélküli szévát, ad mindent, mindenkinek segít. Erre emlékezzünk, ezt ne felejtsük el! Ezeket a tulajdonságait ő adja, felajánlja. Próbáljuk meg követni mi is ezt az utat.

Telecast 2020. április 8.
1. rész
2. rész