Telecast, 2019. december – 2. rész

Kérdés: A hibás, „szemét” DNS-ről szeretnék tudni, a létrejöttéről, a működéséről.
Válasz: A fizikai testnek 5-10 érzéke van, 5 durva, 5 finom. Ezek részei a fizikai testnek. A fizikai testet a három gúna vezérli. A tamasz gúna hulladék DNS-t eredményez, de tamasz gúna nélkül semmi nem lehetséges, mert a kettősségben mindennek van rossz oldala. Tudni kell menedzselni a szemetet, hulladékot, tudni kell igazgatni, elboldogulni azzal, ami szemét, hogy ne legyen hatással rá a szemét. Szemét, hulladék alatt értjük azt, ami rossz minőség. A fizikai testnek tudnia kell, hogyan bánjon a rossz minőséggel. Amikor eszünk, akkor nem mindent fogad el a testünk, nagyon sok méreg van a testünkben, sok minden megfertőzheti az embert. A fertőzés nagyon sok rosszat tud a testben okozni, az ember fizikailag és érzelmileg is szenved tőle. A rossz minőségű DNS-ről tudni kell, hogy van ilyen, ezért fontos, hogy kiegyensúlyozott étrendet kövessünk, kiegyensúlyozottan gyakoroljunk. Nagyon fontos, hogy a mudrákat is gyakoroljuk. Ahogy a boltokban kaphatók eszközök, amelyekkel a fertőzés megelőzhető, leküzhető, úgy vannak saját eszközeink, amelyek elveszik a fertőzést tőlünk: a mudrák, a pránajáma, a mantrák is megvédenek minket.

A fizikai test, az elme, a finom test, a lélek, az nem önmagunk. Az önmagunk az más, az átman az más. A fizikai test az a valóság, amiben a 10 érzékszerv van, 5 durva és 5 finom. Aztán van a kauzál test, avagy finomtest, majd az elme, az intellektus, az egó, az érzelmek. Aztán van a lelkünk, aztán az átman, majd a párámátman. Ezekről beszélünk.

Karácsony és Újév világesemény, ünnepelünk, nagyon sokat ünneplünk az egész világon. ugyanakkor az emberek többségének a Karácsony és az Újév a vásárlásról és az eladásról szól. Az eladás és a vásárlás olyan fontos az emberek számára, tudjuk, annyi vásár van, mindenki rohan venni valamit. Svamiji mondta, hogy kontemplált ezeken a dolgokon, és nagyon fontos megérteni, hogy egy fesztivál, akár karácsonykor, akár újévkor, bármikor, vagy Diváli, vagy bármilyen fesztivál, nem jó, hogy a kereskedelem a központjában legyen egyetlen ünnepségnek sem. A modern kor veszélye az, hogy koldusokkal és kereskedőkkel van tele. Most a koldusok alatt nem azt érti Svamiji, nem akarja megsérteni a koldusokat. De valahogy mégis úgy tűnik, hogy rengeteg az ember, akik szükséget szenvednek, és úgy érzik, hogy kérniük kell. Hogyan lehetne a társadalmat úgy átalakítani, hogy seninek se kelljen kérnie, hanem mindneki el tudná magát látni. És a kereskedők is, itt a másik oldal akárhova is megyünk, akár Rishikesbe, Haraduarba, Benaresbe, bárhova, a világ bármely országában kereskedők vannak, árulnak. Jó, nagyon kellemes dolog, hogy szép dolgokat tudunk megvenni és megnézni, de amikor a kereskedelem a szellemi tapasztalattá válik, és úgy érezzük, hogy a spiritualitás is a kereskedelem áldozatává válik, az adás-vételnek a módjává, akkor az nagyon szomorú. Ez olyan, mint amikor egy csokit nézünk, és a csoki 90%-a cukorból áll és 10%-a a jó anyag benne. A kereskedelem válik fontossá, amikor az emberek ünnepelnek, akár Karácsonykor, Diváli esetén, vagy Újévkor, és nagyon fontossá válik az adás-vétel, ételek vásárlása, és sok tárgy vásárlása. Ezek szubkultúrák, nem spirituális kultúra, és minden országnak megvan ez a szubkultúrája. Sokkal tisztábbnak kéne lennie az ünnepségnek, a Karácsony, a Diváli tisztasága, vagy bármely fesztivál tisztasága fontos. Hiszen miért is ünneplünk, miért is van fesztivál, miért vannak ezek az alkalmak? Ezt kéne inkább figyelembe venni, felújítani, felfrissíteni. Ha 90% szennyező anyaggá válik, és csak az 5% vagy a 10% az igazi anyag, akkor ezt át kell gondolni. Ez az életnek a része.

A valóságnak az illúziója, hogy ki hozta létre az illúziót vajon: az ember, vagy nem az ember. Az illúziót senki nem hozta létre, az illúzió az sötétség. Nem úgy sötétség, hanem önmagában sötétség. Az illúziónak megvan a saját maga ereje, az illuzórikus rész, ami kihívás a számunkra, hogy ne kapjon el minket az illúzió, hanem tudjunk róla. Amikor benne úszunk, akkor ne ragadjon magával az úszás közben. Amíg benne vagyunk, addig a veszélyes elemek ne uralkodjanak el rajtunk. Tehát senki nem hozta létre az illúziót, ez része a folyamatnak. Amit nekünk észre kell vennünk az az, hogy az illúzió az illúzió. Hogy miért jött létre az illúzió? Ez egy folyamat, mentális folyamat, mint ahogy tamaszikus elem nélkül nem lehetne teremtés. Nevezhetjük, mondjuk egy mellékhatásnak, a teremtés mellékhatása az illúzió, mert része a teremtésnek.

Kérdés: A környezetvédelemben egyénileg mit tehetünk?
Válasz: Asztrológiailag most mást időket élünk, többé-kevésbé mindenkire hat, az egész környezetre, a mindenféle erőre, a természetre is. Az embernek tudatában kell lenni ezeknek az erőknek, amik éppen zajlanak, és meg kell próbálnia tenni a legjobbat, ami tőlünk telik. Tudatosságot hozzunk az életünkbe, és pozitív energiákkal legyünk kapcsolatban, a negatív energia ne kapjon el minket. Miénk a lehetőség, hogy eldöntsük, miben veszünk részt. Ez mindig egyéni választás, és az ember néha persze nem tudja, hogy melyik utat válassza, de többé-kevésbé, ha kontemplatív emberek vagyunk, akkor a jó utat tudjuk választani, ha akarjuk. Ez a bolygó, amink van, ahol állatok, növények, erdők vannak, megvan a célja mindennek, és nagyon fontos megvédeni a bolygót. Sokan beszélnek jelenleg is arról, hogyan kell megvédeni a bolygót. És persze meg lehet menteni a bolygót, semmi nem lehetetlen, de nem a rossz úton, módon. Valaki azt mondta, hogy persze, meg kell lenni a szándéknak, hogy meg akarjuk menteni a bolygót. Még ma is arról beszélünk, hogy fosszília mentes üzemanyagot kell használni, el kell hagyni ezeket a fűtőanyagokat, a gázt, a benzint, pedig már régen el kellett volna tűnnie mindezeknek a kőolaj származékoknak. De belegabalyodott a mohóságba az emberiség. Ahogy megszoktuk a nem egészséges ételt, ezért nagyon nehéz az egészséges ételeket integrálnunk, meg kell dolgoznunk a jó minőségű ételért.

Sok ember, aki elkezdi a spirituális életet, idővel egy kicsit letargikussá válik, és aztán feladják. Ne felejtsük el, hogy a romlás érdekében semmit nem kell tennünk. Azért kell tennünk, hogy haladjunk valamit előre. Ha az emberben a sötétség uralkodik, akkor próbálja meg ezt minden áron elkerülni. Az ember mondjuk elkezdi teljes erőbedobással a spirituális utat és akkor letargikussá válik, és egyszercsak feladja. Pedig az az élet része, mint ahogy eszünk és lélegzünk minden másodpercben. Miért ne lehetne a spiritualitást is az életünk részévé tenni? Lélegzés, evés, alvás, ivás nélkül nem léteznénk, hasonlóképpen spirituális tudatosság, az isteni tudatosság nélkül sem létezünk. Tehát nagyon fontos erre emlékeznünk, hogy ne engedjük a letargiát eluralkodni magunkon, hogy a szellem nehogy elmúljon, a gyertya égjen mindig, ne engedjük, hogy a fény kialudjon. Sok különféle fényforrás van.

A fosszilis energiák használata nincs a kezünkben, nincs a hatalmunkban ezekkel bánni, és a környezetvédelem sincs annyira a kezünkben. Ami nincs a kezünkben, ami nem a mi hatalmunk, ami nem a mi kérdésünk, az nem a mi kérdésünk. De ami a mi kérdésünk, ami a mi részünk, azt meg tudjuk tenni. Ez a szabadság nagyon nagy szabadság, és egy nap, amikor a szándékunkat tényleg eldöntjük, meditálunk, akkor a dolgok elkezdenek megtörténni. A Szaturnusz pedig remélhetőleg nem lesz majd kedves azokhoz, akik a Földet szennyezik. A Szaturnusz része a bolygónknak, és akik a világban katasztrófákat okoznak bármilyen módon is, szennyezik a világot, zavargást hoznak létre a világban, azoknak a Szaturnusz leckét fog adni, megtanítja őket. És reméljük, hogy a dolgok majd jobbá válnak. Tehát tudva, hogy mi van a mi kezünkben, a Shani pudzsát mindenképpen meg kell tenni, hogy megvédjük magunkat, a családunkat és a Föld bolygót. Új reményekkel, új indíttatással, boldogsággal az újévre. Az ember reméli, hogy ragyogó, gyönyörű jövő elé tudunk nézni. A világot a magunk számára meg tudjuk alkotni, és egy jobb világot tudunk létrehozni a családunk és a magunk számára. Svamiji segít nekünk, természetesen velünk van, és segít nekünk, hogy ez megtörténjen. Segít nekünk, hogy egy gyönyörű világot hozzunk létre a magunk számára és örömöt találjunk, boldogságot és lehetőségeket.

OM Shanti, Shanti, Shanti

Telecast 2019. december
1. rész
2. rész