Telecast 2017. január – 5. rész

Szudáma története
Amit még el kell mondanom, az Szudáma gyönyörű története. Krishna barátja volt, és együtt tanultak, de Szudáma csalt, becsapta Krishnát. Szudáma azt gondolta, hogy Krishna olyan, mint bármilyen más ember. Nem értette meg, hogy Krishna egy isteni inkarnáció, a legfelsőbb lény, isten, aki emberi formában született le, és a lílát játszotta. Azt tudta Szudáma, hogy Krishna különleges, de nem vette észre, hogy ennyire.

Ezért Szudámának sok éven keresztül szenvednie kellett. Bűntudatban, fájdalomban, szenvedésben élt, mert elmulasztotta a lehetőséget. A felesége időnként mondta neki, hogy menjen el Krishnához, hiszen neki nagyon nagy szíve van, vár rá, a barátjára, csak menjen bátran, találkozzon vele. De Szudáma nem hitte el, hogy Krishna ilyen nagyvonalú, és rá vár. Azt gondolta magáról, hogy ő egy szegény, elkeseredett ember, akinek nincs jó tulajdonsága, csak szükséget szenved mindenben. Dváraká hatalmas királya hogyan várhatna őrá?! Nem hitt ebben. A bölcs feleség egyfolytában kérlelte, hogy menjen, menjen, és végül elindult.

És akkor rájött, hogy Krishna végtelen. De nem tudott tőle semmit sem kérni. Hogyan kérne bármit is Krishnától, hiszen Krishna úgyis mindent tud, nem kell semmit mondani neki. Amikor Szudáma visszatér a falujába, akkor paloták várták a kis kunyhók helyett. Egy palota épült fel, miközben ő Krishnánál volt. Elé jött a felesége, tele volt ékszerekkel.

Nagyon szép történet. Az elveszett lélek szép története, amikor az elveszett lélek újból egyesül. Ne felejtsük ezt el. Bármi is történt, az megtörtént. Nem szabad a múltban élnünk, nem szabad visszamennünk, hogy mit tettünk, és mit nem tettünk. Amit most teszünk az a legfontosabb.

2017-ben tegyünk fogadalmat, hogy mostantól az életünknek lesz értelme, az időnket, a forrásainkat jól tudjuk felhasználni a szellemi fejlődés szempontjából, a moksha, a mukti, a kévala, és a nirvána irányába. Nem fogjuk többet elpazarolni az időnket, az energiánkat, hanem az öröm áldott tudatosságának az állapotában leszünk. Kövessük az isteni utat. Rengeteg tanítást kaptatok már tőlem, kövessétek, hogy az életetek gyönyörű legyen, gyönyörű élmény legyen, a legszebb út legyen most is, a jövőben is.

Hari Om Tat Sat