Telecast 2017. január – 4. rész

Kérdések és válaszok
Kérdés: Mit kell tenni, hogy az ember ne szülessen meg, s a szamszárának a kerekébe ne vegyen részt?
Válasz: Nem kell aggódni amiatt, hogy vajon meg fogunk születni, vagy sem. Erről nincs szó, de ha az utunkon haladunk, azt folytatjuk, még ha meg is születünk, akkor is jó körülmények közé fogunk születni, hogy be tudjuk teljesíteni a további feladatainkat. Nem kell aggódni, hogy majd vissza fogunk jönni, vagy nem fogunk visszajönni, hanem, ha visszajövünk, akkor az erőfeszítéseink segíteni fognak minket abban, hogy hol szülessünk meg, hogy jó körülmények közé szülessünk, a megfelelő helyre, megfelelő környékre. Persze, ott is meg vannak a kihívások, amiket el kell fogadni.
A kérdés arról szól, hogyan tudunk ebből a szokásból, mint a madár, aki ágról-ágra röpköd, kilépni? A két madár történetéről van szó. A két madár története azt mutatja, amikor a vágyakhoz ragaszkodunk. Az egyik madár megkóstolja a gyümölcsöt, a másik nem. Semmi baj nincs azzal, hogy vannak vágyak. Nem próbálok senkit lebeszélni, hogy az életnek a gyönyörű dolgait megpróbálja, csak arra kell figyelni, hogy ezek az örömök, ezek egészséges örömök legyenek. Hogy az emberek sétálgatnak együtt, eszegetnek, együtt teázgatnak délután, ünneplik az életet. Az életet ünnepelni kell. Tehát nem kell magunktól megvonni a dolgokat. Az, hogy magunktól meg kell valamit vonni egy helytelen gondolat. Az élet mindennap ünneplés lehet. Minden nap! És minden tettünk lehet egy ünnepelés. Tehát próbáljuk meg az életünket úgy élni, hogy ünnepelünk közben. Keljünk föl reggel és várakozással teliek legyünk! Milyen gyönyörű dolgunk lesz majd, milyen szép napunk lesz? Ne csak úgy, mint néhány nagyon szerencsétlen ember, aki reggel nagyon depressziós. Ők nagyon szerencsétlenek. Hanem várakozzunk, hogy milyen lesz az a nap. És, hogy ne felejtsük el a célunkat, hogy mi a saját forrásainkat jól tudjuk felhasználni. Például akinek van vagyona, gazdagsága, azok elfelejtik, hogy az egy dolog, nem a legvégső. Az ember azt gondolja, hogy megszerezte a vagyonát, s akkor mi van? Ha az embernek van 100 milliója,1000 milliója, és akkor mi van? Mi az életminőségünk? A forrásainkat a megfelelő irányban használjuk, a forrásainkat egy még örömtelibb cél felé fordítjuk? Segítünk másokat? Különben csak a vagyon felhalmozása történik. Azt mondják, hogy aki csak vagyont halmoz föl az olyan lesz, mint egy kígyó, aki egyfolytában csak védi a saját vagyonát. Soha nem tudnak ettől megszabadulni, mert kígyókká válnak. Ahol van a vagyonuk, azt kell őrizniük. Ugye nem akarunk mérges kígyók lenni, hanem szabad lények, hogy élvezzük az életet, élvezzük a gyönyörűséget, életünk minden percét?!

A fizikai testnek nem szabad függővé válnia, vagy, hogy teher legyen számunkra. Ahogy Patanyjali is mondja: „A test egy nagyon hatalmas jármű, eszköz a számunkra, ami elvisz minket a célunkhoz”. Tehát gyönyörű járműnek kell tekinteni, amit gondozni kell, hogy az utunkat a gyönyörű testünkben tudjuk megtenni.

Kérdés: Mit kell tennünk ahhoz, hogy az összes tettünket a végső célnak szenteljük?
Válasz: A tudatosság, ha minden munkánkban, minden tettünkben tudatosak vagyunk. Emlékeztessük magunkat a célunkra egyfolytában. Mindig javítsuk ki magunkat és korrigáljunk. Ne felejtsük el, hogy mindig meg kell erősíteni magunkat, és mindig kerüljük el azokat a dolgokat, amik nem jók a számunkra.

Kérdés: Mi a vipassana? Mennyire fontos a vipassana meditáció a szádhana szempontjából, és hogyan kell gyakorolni?
Válasz: A vipassana egy módszer. Nagyon sok módszer van. A vipassana az egyik módszer, amikor figyelünk, megfigyeljük, hogy nem a test vagyunk, nem az elme vagyunk. Figyeljük a testünket, figyeljük az elménket. De nem vagyunk az elme, és a test. A vipassana egy nagyon erőteljes eszköz, hogy segítsen koncentrálni az energiára, a szellemi energiára. A vipassana nem az egyedüli ilyen eszköz. Az egyik eszköz, ami segít az embernek.

Kérdés: Mi a következő lépés, a következő tesztek a kozmikus tervben? S hogyan lehet együttműködni a kozmikus tervvel?
Válasz: Épp az elején magyaráztam meg. Változás mindenhol történik, és mindig történik. A testünkben, az elménkben, a Földön, a kozmoszban. Fizikai változások történnek a kozmoszban és a Földön is. Változások történnek a nemzetekben, társadalomban, politikailag, gazdaságilag, vagy a társadalmi rendben. Egyfolytában történnek a változások. A mi részünk a kozmikus tervnek a része. S a kozmikus terv pedig az, hogy tegyünk meg mindent, ami szükséges, hogy a saját tudatosságunkat elősegítsük. S ezzel együtt segítsük azokat, akik szintén ezt a tudatosságot szeretnék elérni. Azért mondom azt, hogy azoknak segítsünk, akik már ezen az úton járnak, ezt szeretnék elérni, mert akik nem akarnak az úton járni, vagy nem akarják ezt, azokat segíteni sem tudod. De lehet jó szándékkal lenni irányukban, tudunk meditálni, imádkozni értük.

Amikor magunkon segítünk, magunkat fejlesztjük, és a többieket segítjük ebben, akkor tudunk a legjobban beleilleni a kozmikus tervbe. Amikor készen vagyunk, akkor fogunk kapni egy határozott szerepet, hogy hogyan, és mit tudunk a kozmikus tervben tenni. A kozmikus terv egyfolytában történik, ez egy folyamat.

Kérdés: Mit kell tennünk, hogy meglássuk azt, hogy mit kell tennünk? Mit kell tennünk, hogy a legjobban szolgáljuk az istenit?
Válasz: Újra, ha az ember teszi a saját dharmáját, megtesszük a szádharmánkat, akkor az magába foglalja az összes jó dolgot, a legjobb dolgokat. Mindannyian tegyük a szadharmánkat a növekedésünk érdekében. Amikor készen leszünk, akkor jönnek a szerepek. Persze az isteni szerepek mindig megvannak, de készen kell lennünk arra, hogy tudjuk majd tenni a dolgunkat, a kötelességünket, hogy tegyük azt, amire szükség van. Ezért fontos időnként a szatguru irányadása, hogy a helyes útra irányítson, tereljen minket. Ha készek vagyunk, és akarjuk is, akkor majd megkapjuk azt a különleges feladatot, amit tennünk kell. Különben tegyük a szadharmánkat.

Kérdés: A vezetésnek, vezetőségnek mi a szerepe a kozmikus terv véghezvitelében?
Válasz: A vezetés nagyon érdekes téma. Tudjuk, az egész világot a politikusok uralják, így tűnik, így hiszik ők. De a kozmikus terv az más, s akik nem illenek bele a kozmikus tervbe, akkor valami hirtelen történik és elvesztik a hatalmukat. Ők ezen meglepődnek, hogy miért vesztették el a hatalmat. Azért, mert nem követték a kozmikus tervet, az isteni tervet. Amikor nem követik azt, akkor elveszik tőlük az energiát. Lehet, hogy ők elnökök, vagy miniszterelnökök egy nap, és másnap már senkik. Lehet, hogy mennek az utcán, csak sétálnak, és nem tudják, hogy mit tegyenek. A valamikori hatalmon lévő emberek unatkoznak, nem tudják mit tegyenek. Legfeljebb mehetnek körbe-körbe és előadásokat tudnak tartani, elmondhatják az ő történetüket, előadhatják, hogy egyszer mik voltak. Tehát mi ne aggódjunk az isteni, a kozmikus terv miatt. Az isteni terv, a kozmikus terv tökéletes, és senki sincs a kozmikus terv fölött. Amit a kozmikus terv tesz, hogy lehetőséget ad.

Feltehetjük a kérdést, hogy milyen alapon kapnak ők lehetőséget? Nagyon sok alap lehet. Nincsen semmi előre kigondolt kritérium, hogy mi alapján lehet lehetőséget kapni valakinek, hogy az emberek milyen alapon választódnak ki. Lehet, hogy véletlenszerűen, csak úgy. Csak úgy kiválasztódnak és erőt, hatalmat kapnak, de sajnos a legtöbbjük elbukik. Elbuknak abban, hogy teljesítsék a feladatukat. Ma a világban semmilyen tündöklő csillagot nem lát Svamiji. Mindenki kap egy kis hatalmat itt és ott, de hogy mi az ő tudatossága, kikkel veszi magát körül, milyen értéket képviselnek az életben? Sok ember kapott már hatalmat a világban. Nagyon sok hatalmat kaptak sokféleképpen az egész világon. Kérdés, hogyan tudják a legjobban felhasználni. Jelenlegi példa az, hogy nem kell az embernek politikusnak lennie, hogy egy kormánynak, vagy egy államnak a fejévé legyen. A kozmikus tervnek ez egy nagyon világos üzenete, hogy mindannyian tudjuk, bárki, akiben van potenciál, az lehet államfő. Az ajtó nyitva van, az út nyitva áll, és akinek van bármi felajánlása a világ számára, annak megvan a lehetősége, hogy vezető szerepet töltsön be a világban. Nem kell 30, 40 évig politikusnak lenni előtte, nem kell, hogy erre kiképezzenek minket. Ha van valami fölajánlani való, valami kiválóság, amit az emberiség számára tudnánk adni, akkor megvan a lehetőség. A friss hírek arra utalnak, hogy ez nyitva áll mindenki előtt.

A világ változik, mindig változik. Nem szabad mindent a jó meg a rossz szempontjából értékelni, vagy mérlegelni. Akik rá vannak hangolódva, akik figyelmesek, ők jutalmat kapnak. De persze az emberek többsége a tömeggel megy. Ismerjük a tömeg működését. Mikor 100 ezer ember egy helyen összegyűlik, és benne vagyunk a közepében, akkor nem tudunk jobbra, balra, előre, hátra menni, akkor a tömeggel kell mennünk. Az emberek többsége a tömeggel megy. Ez a tömegtudatosság. De akik nem részei a tömegnek, hanem részei az isteni tervnek, az isteni kozmikus tervnek, azok egyediek, és nekik a világban különleges szerepük van. Ők meg tudják adni másnak az irányt, ők kaphatnak hatalmat, hogy nemzeteket vezessenek, vagy egy közösséget, egy országot, egy csoportot. Nyitottnak kell lenniük, mert a világban minden lehetséges.

Tehát megvan a nektár és a méreg, mind a kettő ott van, és a köpülés egyfolytában zajlik. A méreg ahhoz fog menni, aki meg tudja tartani, mint például Siva. A nektár pedig oda, akiknek szükségük van rá ahhoz, hogy az életüket fenntartsák. Folytassuk tehát a szádhanánkat, a gyakorlatainkat.