Telecast 2016. október – 2. rész

Krishna idejében Narkasur démon volt az, aki eltakarta a napot, a holdat, és akkor sötétség lett. El tudjuk képzelni, mi lehetett a nap és a hold nélkül? Krishna mindenféle démonnal találkozott. Például amikor egyhónapos kisbaba volt, akkor Putana, egy női alakú démon meg akarta ölni őt. A mellében méreg volt és Krishnát hagyta, hogy tejet, azaz mérget szívjon a melléből. Krishna az összes mérget kiszívta a démonból és ezáltal felszabadította őt. A démon azért jött, hogy megölje Krishnát, de végül felszabadult.
Ugyanakkor Krishna története nem is itt kezdődik el, hanem korábban, még mielőtt megszületett volna. A szüleit bebörtönözték, és őt magát a börtönből hozta ki az anyai nagybátyja, Kansa, aki a démonikus erőket jelképezi. Krishnának nemcsak egyszer, hanem sokszor, milliószor kellett szembenézzen a sötétség kihívásával. Ez talán az ő dharmája, hogy démonokkal kell harcolnia. Lehet, hogy a földet neki kellett megszabadítania a démonoktól, akik egyébként ugyanúgy a teremtés részei. Amíg a démonok nem dominálnak, addig minden rendben van, hiszen nekik is megvan a céljuk, amiért vannak. A baj akkor kezdődik, amikor elkezdenek fölénybe kerülni. Ezt meg kell érteni. A mai világ letükrözi a sötétség és a világosság harcát, és úgy tűnik, hogy ma az egész világon a sötétségnek van nagyobb hatalma az élet összes területén, a gazdaságban, a politikában, a kereskedelemben, a nemzetközi kapcsolatokban… Azok az emberek, akik a fegyvereket gyártják, azt mondják, hogy ők a kötelességüket teljesítik, azok számára gyártják a fegyvereket, akinek szükségük van arra, hogy megvédjék magukat. És persze embereknek még munkát is akarnak teremteni ezáltal. Egyfolytában azt magyarázzák meg, hogy miért gyártanak fegyvereket, hogy miért hoznak létre tömegpusztító fegyvereket, emellett érvelnek, de a lényeg az, hogyha senkinek nem adnának fegyvereket, akkor senkit nem lehetne megtámadni. Mindig rengeteg érvelést hallunk, az emberek egyfolytában meg akarják magyarázni, amit tesznek. Bármit is tesznek, mindig meg akarják magyarázni. A fegyvergyártók úgy érzik, hogy a gyártással a világot védik meg. Mindenkinek van fegyvere, mindenki meg akarja ölni a másikat, ez nem egy jó koncepciója a földön lévő mennyországnak. Az egész emberiség a sötétséggel harcol.

Visszatérve Narkasur démonra, akit Krishnának kellett megsemmisítenie. A holdciklus 13. napján, a Divali előtt jött a démon és Krishna legyőzte őt. Megszabadultak Narkasurtól, visszaküldték Narakba, az alvilágba, ahonnan jött. Egy nappal a Divali előtt Narkasur démon legyőzésének napját ünnepelik, ezzel az ünnepséggel a Divali többé-kevésbé 5 napon át tart. A Divali első napját természetesen Lakshmi pujával kezdik, hiszen az Ő megérkezését ünnepelik. Lakshmi az összes rossz és szomorúság elűzője, nem csak a pénz megtestesítője. Az emberek általában azt gondolják, hogy Lakshmi a pénz, a prosperitás jelképe, de valójában ez csak az egyik aspektusa. Lakshmi Visnunak, Náráyannak az isteni párja. Náráyan jelképezi a legvégső felszabadulást, a moksát, a nirvánát, a legvégső istent. Nagyon sok ember imádja Lakshmit, mert ők a gazdagságra gondolnak, az anyagi virágzásra, de nem erről van szó.
Úgy tartják, hogy Lakshmi puja nélkül nincs Divali, annyira fontos ez a puja. Talán mindannyiunk megcsinálhatnánk a Lakshmi puját. Egy Lakshmi fotót kihelyezünk, ha nincs fotónk, akkor csak gondoljunk rá. Lakshmi nagyon gyönyörű, megjelenhet akár anya formában is, aki nekünk gazdagságot, szeretetet, védelmet ad. A puja során felajánlhatunk gyümölcsöt, virágot, persze Indiában adnak még laddut is, ami egy közkedvelt édesség, Ganéshának is adják. Ha már Ganéshánál tartunk: Ganésha nélkül egyik puja sem teljes. Tehát először megcsinálhatjuk a Ganésha, majd a Lakshmi puját, így dupla védelmet kapunk. Bengáliában Káli puját is végeznek, mert Lakshmi egyben Káli is. Lakshmi, amikor anya, akkor anya, de amikor a démont elpusztítja, akkor Káli. A Káli puja is fontos, de ha csak Lakshmi puját végzünk, az is rendben van. Lakshmi jelképezi a bőséget, a védelmet. Ha spirituálisan tudatosak vagyunk, akkor nem tudjuk kihagyni Náráyant, Visnut sem, hiszen őket nem lehet egymástól elválasztani. Ez megintcsak egy dupla előny a számunkra. Nemcsak az anyagi prosperitást tudjuk ezzel elősegíteni, hanem a szellemit is. Nemcsak anyagilag, hanem szellemileg is szeretnénk a legvégső jót megkapni.
A mai nap (októberi újhold) a démonok legyőzését is jelképezi. Amikor Rámát elűzték, illetve ő úgy döntött, hogy elmegy több évre az erdőbe, és aztán visszatért. Korábban Ráma mostohaanyja, Kaikeyi azt szerette volna, hogy az ő édesfia, Bharata legyen a király. Bharata viszont annyira szerette Rámát, hogy gondolni sem tudott arra, hogy ő király legyen. Bharatának tulajdonképpen meg kellett tagadnia saját anyját, mert el akarta őt különíteni Rámától.