Purna jóga 2. rész

A sorozat második részében mélyebben megérthetjük a hit, a karma, a beavatás, a kommunikáció szerepét. Ismét egy gyűjteményes kötetet tarthat kezében az Olvasó, Dr. Svami Purna előadásainak szerkesztett változatát.

Részlet a könyvből:

Születésnapok
Az emberek minden évben megünneplik a születésnapjukat, s egyáltalán nincsenek tudatában annak, hogy ez az esemény nem csupán ünneplésre ad okot. Az olyan kijelentések, mint például a „felnőttem” vagy az „egy évvel idősebb, egy évvel bölcsebb vagyok” valójában nem helytállóak. Nem nőttél fel. A halálodhoz közelítesz. Minden születésnap egy emlékeztető, hogy még egy év telt el a számodra kiszabott időből.
Ez pedig felvet egy kérdést: „Hogyan használtam fel az időmet mindezidáig?” Minden évben köteles vagy anyagi helyzetedről az adóhivatal felé elszámolni. Ha ezt elmulasztod, akkor megbüntethetnek. Vajon eszedbe jutott már ez a spirituális területtel kapcsolatban? Vajon minden egyes születésnapkor benyújtod a jelentést: „Én Istenem, én Mesterem, az elmúlt egy év során ezt meg azt tettem.” Természetesen eszedbe sem jut ilyen beszámolót tenni.
Anyagi helyzeted vizsgálata és a beszámoló benyújtása révén meg tudod állapítani, hogy anyagilag gyarapodtál-e vagy sem. A jelentés megmutatja számodra, hogy hol követtél el hibákat és ezáltal azt is megtudhatod, hogy hogyan tudod őket a jövőben elkerülni. Hasonlóképpen, minden születésnap jelzi, hogy mit fogtál fel az igazságból, a halálból és újjászületésből, valamint megmutatja a tudatosságod szintjét is. Az újjászületés csak a halált követően lehetséges. A halál a szabadítód: megszabadít mindattól, ami már elhasználódott. A halál az a barát, aki megváltást hoz a régi, megkövesedett elképzelésektől és szokásoktól. A halál eltakarítja a helytelen tettek romjait, s ezáltal lehetőség nyílik egy új fejlődésre, növekedésre. Mondd ezt magadnak: „Bármit is követtem el ezidáig, bármilyen hibákat is vétettem, nem fogom újra elkövetni ugyanazokat. Bármilyen rosszat is cselekedtem, nem fogom újra megtenni. Felhasználom az eddigi szenvedésem minden tapasztalatát, amelyeken keresztülmentem, tanulok a múlt eseményeiből, és bölcsebb döntéseket hozok a jövőben. Az elkövetkező évben bebizonyítom, hogy megfelelően fel tudom használni a rendelkezésemre álló időt…”
Maga az élet egy tanulási folyamat, s egyben nagy tanító is. Az igazság és a halál megismerése, az élet és a halál misztériumának megismerése: ez a születésnap igazi értelme és jelentése.

Kiadja: Purnatirth Jógaközpont Alapítvány
Kiadás éve: 1. kiadás 1985.; 2. kiadás 1997.