Purna jóga 1. rész

A sorozat első része olyan témákat érint, mint a jóga és az egészség, vagy a jóga és a gyógyítás, a tudomány, a zene, a szeretet kapcsolata. Az összegyűjtött előadásokat tartalmazó kötetben feltárul előttünk a hindu bölcs, Patandzsali által kialakított jóga nyolcrészes ösvénye is. A könyv végén Patandzsali jógai-szútráit olvashatjuk. A szútra szanszkrit eredetű szó, „fonalat” jelent – jelen esetben vezérfonalat. A szútrák rövid, tömör szövegek, aforizmák, amelyek nem ismertetik kimerítően a kérdés tárgyát, csupán segédeszközként, emlékeztetőül, irányításul szolgálnak a tanítványnak.

Részlet a könyvből:
„Szeretettel üdvözlök mindenkit. Meghívom Önöket, hogy osszák meg velem tapasztalataimat, gondolataimat, tudásomat arról, hogy Önök, mint lények sokkal fontosabbak, mint bármi más. Arról, hogy megpróbáltuk-e már felfedezni önmagunk tökéletességét, önmagunkat, hiszen, ha megpróbáljuk, akkor más szemszögből, több szempontból ismerjük önmagunkat, életünket, napi tevékenységünket könnyebben kezelhetjük, könnyebben tudunk boldogulni. Ha eddig még ezt nem próbáltuk meg, akkor gyakran érezzük azt, hogy az élet kezelhetetlen számunkra, nem tudjuk megragadni, kicsúszik a kezünkből. Azért vagyunk ma este itt, hogy megpróbáljuk meghatározni a jóga helyét a mai ember életében. Mint korábbi előadásaimban elmondtam, szeretném, ha Önök is tudnák, hogy a jóga nem dogma, nem vallás, vagy ideológia. A jóga nagyon tényszerű, a jóga egy életmód, amelyet az emberiségnek egy – történetesen évezredekkel ezelőtt élt – Pantandzsáli nevű bölcs adományozott, aki rendelkezett előrelátó képességgel, és tudat, hogy mire lesz szüksége az emberiségnek.
Olyan korban élünk ma, melyet joggal nevezhetünk az emberiség történelmének eddigi legnehezebb korának, amikor a gyűlölet, az előítélet, a befolyásolás, a negativitás és minden rossz az emberek agyában, elméjében megszületik és egymásra hat. Az ember elméje igen fontos dolog, hiszen bennünk ez az, amely kigondol dolgokat, ez az, amely a testen keresztül megvalósítja azokat, és ha ez az elme tisztátalan, ha ez az elme szennyes és romlott, akkor ugyanilyen dolgok fognak megnyilvánulni rajta keresztül.
Nem furcsa az, hogy a másik ember az, aki a legnagyobb nyomorúságot és szomorúságot okozza nekünk, mindig a másik ember okozza bajainkat? Ugyanaz az ember, aki ugyanazzal a szívvel, aggyal, vérrel, testfelépítéssel rendelkezik, nem másmilyen teremtménye a természetnek. Hogyan lehetséges, hogy a másik ember az, aki vagy a halál, vagy az élet szimbólumává válik, s nem pedig egy másik teremtmény? Ezt az emberek nem tudják megérteni. Nagyon nehéz és nagyon bonyolult korban élünk, egy olyan korban, amikor az emberek elméje mintha megmérgeződne, mintha tisztátalanná válna, és az elméjüknek ez a belső tisztátalansága kivetülne környezetükre, mindenre. Megmutatkozik abban, hogy miként kezelik a többi embert, és ezzel megfertőzik a légkört maguk körül. A jóga feltétlenül válasz és megoldás arra, hogyan tudjuk ezt a szörnyű betegséget gyógyítani önmagunkban.”

Kiadja: Purnatirth Jógaközpont Alapítvány
Kiadás éve: 1. kiadás 1985., 2. kiadás 2008.